Vlasta 37/2020

9. 9. 2020

Rozhovor: Za psycholožkou Terezou Odstrčilovou přicházejí rodiče dětí, které trpí úzkostmi a nespavostí. Mezi příčinami může být závislost na digitálních technologiích. Být offline je pro dnešní děti nuda. „Jednou z příčin nespavosti u dětí je neustálý kontakt na sociálních sítích, protože mají pocit, že se nemůžou odpojit. Když dáte lajk fotce, je to jako úsměv či pozdrav, na který je nutné okamžitě reagovat. Mají potřebu být stále online, aby nevypadli ze hry – kdo chvíli stál, stojí opodál.“, říká v rozhovoru, který otevře oči mnohým rodičům.

Téma: S novým školním rokem se nevrací jen příjemné těšení se na spolužáky, ale pro mnoho dětí i obavy z šikany ve škole. Jak jí čelit, ať už jako pedagog, rodič, nebo dítě? Kdo se obvykle ve třídě stane obětí šikany? Může to být kdokoli: dítě, které má špatné známky, i to, které je má extrémně dobré, dítě, které je jiné, třeba je víc při těle, je neohrabanější v tělocviku nebo prostě jenom má nestandardní vlasy nebo oblečení. Stejně tak agresor – i násilníkem může být kdokoli. Třeba i tiché dítě, které si osvojí nezdravé formy sebeprosazení, které touží po moci a doma není vedené k tomu, že násilí je nepřijatelné. Odborníci nedoporučují říkat oběti „Tak se ozvi, tak mu klidně jednu vraz, musíš se umět bránit!“ protože to jen legitimizuje násilí.

Rozhovor: Herečka Eliška Křenková měla před třicítkou pěknou krizi. „Nakonec mi pomohlo i to, že jsem asi dva měsíce před narozkami šla s kamarádkou na pivo, v kapse pár drobných – a číšník nám odmítl nalít s tím, že nejsme plnoleté! „Mně bude za dva měsíce třicet!“ povídám, a dokonce jsem se snížila k tomu, že jsem se vygooglovala: „Podívejte, to jsem já, věk: 29!“ Stejně nám nenalil. A tak jsme si musely domů pro občanky… Pak přišly narozeniny a já zjistila zajímavou věc – jakmile vám třicet odbije, krize téměř hned pomine,“ říká v rozhovoru.

Vztahy: Jak vypadá model současného muže? Uspěchaný workoholik? Dokonale upravený metrosexuál? Zapálený ekolog? Maminčin mazánek? Nešťastný bolestín? Agresivní vztekloun? Sportovec vyrýsovaný úplně všude? Adrenalinový maniak? Citlivka slzící u špatných filmových konců? Nepraktický bohém? Zodpovědný otec na rodičovské dovolené? Marťan ztracený ve virtuálním světě? Queer posouvající mantinely pohlaví a sexuality do sfér sci-fi? Nebo zarostlý odpůrce deodorantů spílající u piva, že dnešní svět řídí feministky a buzeranti? Snažili jsme se najít uspokojivou odpověď.

Recepty: Naše vychytané recepty na ryby se vám budou hodit, nejen když máte doma rybáře, ale i když chodíte na rybolov do obchodu. Co takhle štika na víně, legendární kapří hranolky nebo pstruh po provensálsku?