Vlasta 38/2020

16. 9. 2020

Rozhovor: Lenka Štádlerová je jednou z mála praktických lékařek, kterým se podařilo otevřít praxi „na zelené louce“. Je tak trochu zjevením mezi praktiky. Léčí a vysvětluje jak a proč. Cvičí jógu, v létě běhá bosa, v zimě polooblečená. A otevřeně pojmenovává, co trápí český zdravotnický systém. „Asi jedenáct let si dávám každé ráno studenou sprchu, což je už návyková záležitost. V zimě jsem se chodila i nořit do ledové řeky, ale vadilo mi, že není čistá, a jinde nebyla vysekaná díra v ledu. Tak jsem zkusila běhat neoblečená. Mrzne, sněží a já mám obuté lehké barefootové tenisky a na sobě krátké šortky, sportovní podprsenku a většinou čepici nebo čelenku,“ říká svérázná lékařka z jihu Čech.

Téma: Dnešní svět se zrychluje a digitalizuje. Místo tužky a papíru používáme chytré telefony, tablety, sdílené internetové tabulky, kalendáře a sociální sítě. Nejen v práci. V mnoha případech to život ulehčuje, ale má to i negativní dopad na vztahy. Přestáváme spolu totiž mluvit. Skutečně mluvit. Z očí do očí.

Rozhovor: Kateřina Bělková pracuje jako mediátorka, tedy ta, která například umí zklidnit rozhádané rozvádějící manžele, aby spolu mohli mluvit. Je profesionálka na zvládání konfliktů a tlumení negativních emocí a tvrdí, že hádat bychom se měli učit už v mateřské školce. Prý to jde!

Vaření: Nedáte dopustit na smaženici? Když rostou, bylo by škoda zůstat jen u ní. Připravili jsme pro vás 8 nejlepších receptů, ve kterých houby hrají hlavní roli.