Ukradený mobil je šance pro zloděje. Zabezpečte si ho raději pořádně

mobil
Krádež může způsobit mnoho nepříjemností.
Finance a kariéra 28. listopadu 2014

Tablet nebo chytrý mobil vlastní už skoro polovina Čechů a Češek. Když o přístroj někdo z nich přijde, mohou být škody mnohem závažnější než jen finanční.

Záleží na tom, co všechno máte v mobilu „poschovávané“ a jak to máte chráněné. A samozřejmě i na tom, jak zabezpečený máte samotný přístroj.

„Mobilní zařízení obvykle neobsahují ani elementární ochranu před viry a škodlivým softwarem. Data uživatelé často nešifrují ani nechrání silnými hesly, pravidelné zálohování je výjimkou. Přitom mobilní zařízení jsou využívána více než počítač,“ potvrzuje Jiří Palyza, ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI).

POŘIĎTE SI OCHRANU

Hodně lidí ani netuší, že i chytré mobily mohou být napadeny virem či škodlivým softwarem (tzv. malwarem). „Po jeho instalaci se například začnou nepozorovaně odesílat SMS zprávy na drahé placené linky,“ upozorňuje Palyza. Přitom stačí jen nainstalovat do mobilu zabezpečovací program a vyvarovat se bezhlavého stahování a nahrávání aplikací ze všech možných zdrojů. I to ale dělá minimum lidí. „Jen zhruba 10 % uživatelů používá nějakou formu ochrany proti virům a malwaru,“ konstatuje Lukáš Pelc, senior technik společnosti ServisNaklik.cz.

ŠANCE PRO ZLODĚJE

Napadení virem ale není tím nejhorším, co vás může potkat. Stačí si jen uvědomit, co všechno v chytrých mobilních zařízeních používáte, kam se přes ně dostáváte, co přes ně vyřizujete. Takže když vám nějaký poberta mobil ukradne, otevře si tím leckdy dveře k vašim osobním údajům, ale i ke kontu v bance. Přitom možností, jak znemožnit, nebo alespoň pořádně znepříjemnit zloději cestu k datům a přístupům do mailu či banky (a tím získat čas třeba na zablokování nejrůznějších operací), je docela hodně.

Co vám hrozí?

  • 5% Smazání dat
  • 35% Nabourání telefonního bankovnictví
  • 20% Zcizení dat za účelem zpeněžení
  • 20% Vydírání
  • 20% Ztráta identity

ZABEZPEČTE BANKU

Naprostým základem je nastavení PIN či jiného ochranného prvku při spouštění a odemykání telefonu a jeho úvodní obrazovky. V internetovém bankovnictví si nastavte limity plateb a vícestupňové zabezpečení.

„Hodnota digitálních dat může snadno převýšit hodnotu odcizitelného vybavení bytu. Vytunelování bankovního účtu, vydírání choulostivými fotografiemi či zablokování přístupu k osobním účtům na Facebooku či Twitteru může vyjít na desítky i stovky tisíc korun. Přitom šance na chycení digitálního zloděje je mizivá,“ varuje Ivan Janoušek, soudní znalec v oblasti informačních technologií ze znaleckého ústavu Apogeo Esteem.

Pokud uchováváte v mobilu citlivější textové nebo obrazové soubory (třeba seznamy hesel), zašifrujte složku, ve které je máte, nebo je „zapakujte“, a to opět s heslem (programů na to najdete mezi aplikacemi pro chytré mobily dost). A jedna důležitá rada na závěr. Nenechávejte si v mobilu nic, co by vám v případě jeho ztráty mohlo ublížit. Takže žádné intimní fotky nebo videa, lechtivé SMS zprávy nebo maily s vtipy na vašeho šéfa. Ušetříte si tak možná dost perné chvilky.