4 velké krize ve vztahu

Láska a vztahy 29. 1. 2014

Období vážných potíží se nevyhnou žádnému partnerskému vztahu. Mohou ho posílit, nebo naopak zadusit. A dobrá zpráva? Je téměř stoprocentně jisté, že pokud váš vztah přežil uvedené čtyři krize, máte vedle sebe toho pravého...

hádky
foto:

2. Po třech letech

STŘET ZÁJMŮ

Třetí rok vztahu (někdy ale také pátý rok) je odborníky jednoznačně označován jako krizový. Partneři už mají za sebou období zamilovanosti, ve většině případů spolu už žijí v jedné domácnosti a najednou se objevují první rozpory v názorech a neschopnost se shodnout na kompromisu. Objevují se negativní emoce a napětí mezi partnery.

  • ČÍM TO JE? Po prvních třech letech se objevuje to, čeho se nejvíce bojíme - stereotyp. Je to dáno evolucí našeho druhu, žena by za tyto tři roky s partnerem měla stihnout počít, porodit a odkojit dítě. Stereotyp se po třech letech objevuje u více než 65 % lidí. Na partnerovi nám najednou začínají vadit maličkosti, třeba váha, chrápání, vytíženost atd. Tato krize prý trvá až rok a rozhodně není dobré snažit se vrátit do stavu zamilovanosti. Nechte vztah, aby se přehoupl do další fáze -té pevnější, vážnější.