10 částí štěstí: Jak konečně docílit spokojenosti?

Láska a vztahy 23. 7. 2014

Pro někoho je to „muška jenom zlatá“, tedy nedosažitelný sen – pro jiného každodenní realita. Štěstí se těžko definuje, už jen proto, že každý ho spatřuje v něčem jiném. Vědci už alespoň přišli na to, které faktory pocit štěstí ovlivňují.

2. VĚK

štěstí
zdroj: Thinkstockphotos.com

Svět kolem nás deklaruje touhu po mládí, ale kupodivu staří lidé netrpí ani zdaleka tak, jak by podle tohoto měřítka měli. Naopak, mnohdy sami říkají, že teprve s přibývajícími lety se cítí konečně šťastní! Nejspíš je to proto, že jsou mnohem realističtější a stanovují si cíle, kterých mohou opravdu dosáhnout. Starší člověk se cíleně zaměřuje právě na to, co mu přináší pohodu, a vyhledává činnosti a prostředí, v nichž se cítí dobře. Lidé v pokročilém věku už si umějí vážit toho, co mají. Vědí, že to nebudou mít napořád, nějaká ta hodně nepříjemná ztráta už je párkrát za život postihla.

Jeden německý průzkum pak přišel přímo s konkrétními čísly. Je vám právě 23 nebo 69 let? Tak to údajně prožíváte nejšťastnější roky svého života. Vědci z odpovědí od více než 23 tisíc lidí ve věku 17–85 let došli k závěru, že právě dva výše uvedené roky patří k životním vrcholům. Naopak nejhorší pocity má člověk v pětapadesáti. Jestli vás tenhle věk teprve čeká, nezoufejte, pak už přece bude jenom líp!