Co udělat pro lepší paměť? Stačí si zažonglovat

Psychologie 22. listopadu 2012

Pouhé tři míčky a pár šikovných rukou dokáže prý ze zapomnětlivky, co dennodenně kvůli klíčům pročesává a převrací vzhůru nohama šuplíky, udělat člověka se sloní pamětí.

Komu se ve zmiňované souvislosti vzhledem k obtížnosti disciplíny vybaví středověký kejklíř, cirkusový artista či přinejmenším nadaný účastník televizní talentové show, nemusí hned rezignovaně zalomit rukama a žehrat: „Tak na tohle nemám!“ Už samotné procvičování postřehu, přesněji řečeno koordinace očí, rukou a mozku, přináší totiž kýžené ovoce.

Výkon našeho mozku je založen na tom, zda nervové buňky dokážou spolu hladce navázat rozhovor a předat pomocí synapsí informaci dál. Synapse je tak trochu jako pavlačová drbna. Podaří-li se jí informaci brzy z buňky na buňku roznést, v hlavě se nám rozjasní, a ejhle, hledané klíče jsou na světě.

Když je to tak jednoduché, proč tedy pořád štracháme po kapsách a celí upachtění běžíme do pátého patra, protože jsme si tenhle týden již potřetí zapomněli doma mobil? Viníka je třeba hledat v přibývajících létech. Stárnutím totiž o množství mozkových buněk přicházíme.

Jejich kondici neprospívá ani každodenní koloběh plný jednotvárných činností. Marná sláva, mytí nádobí, vynášení odpadků, ba ani čištění zubů bílou mozkovou kůru k velkým výkonům nevybízí.

Jak je to s těmi míčky

Kupodivu právě žonglování prý pomáhá vycvičit mozek. Díky vytvořeným synapsím tři vzduchem létající míčky zvládnou propojit levou část mozku, ve které přebývá rozum, řeč a intelekt, s pravou mozkovou hemisférou, jež je sídlem obrazových představ, intuice a pocitů.

A pozor! Dobrá zpráva! V žonglování vůbec nemusíme být profíci. Při rozsáhlých pokusech totiž snímky mozku prokázaly, že bílá kůra mozková zaznamenala převratné změny i u žonglérsky méně zdatné skupiny. Stačilo, že se tréninku s míčky věnovala poměrně dlouhou dobu.

žonglování

Žonglování propojuje levou a pravou mozkovou hemisféru.

foto:
žena

A to nemusíte být ani profíci!

foto:

Lehkost, klid a rytmus jsou bonusy navíc

Pravda jen pro ty, jejichž balonky vydrží rotovat ve vzduchu alespoň chvíli. Zatímco nepřetržitý, opakující se pohyb zručnému žonglérovi dopřává pocit nekonečna a dokáže přinášet duševní klid, míček zakutálený někde za gaučem u začátečníků vyvolává spíše vztek doprovázený kletím. Ale proč ne, i ono jadrné „do prčic“ dokáže mnohdy naši duši pěkně odvětrat, a zbavit tak nahromaděného přetlaku způsobeného prací či běžnými povinnostmi.

Tip redakce

Pokud zrovna někdy v budoucnu neplánujete pracovat v cirkuse, není k žonglérskému umění potřebný ani trenér, ba ani žonglérský kurz. Návod pro naprosté začátečníky lze najít i na webu. Například TADY.

Aby vás uspokojovala i fáze učení, své první žonglérské krůčky podnikejte na doporučení odborníka nad postelí. Ušetříte si tak prý zbytečné ohýbání a plížení pod nábytkem. Ze stejného důvodu sáhněte také po textilních míčcích. Jednoduše proto, že tolik neodskakují. A pak už na cestě za skvělou pamětí zbývá jen popřát svatou trpělivost a železnou výdrž. Výsledek přece stojí za to!