Jak bezpečně poznáte manipulátora? A nejste to náhodou vy?

Psychologie 13. 7. 2016

Typický manipulátor? Žije v partnerském vztahu, v němž má nad tím druhým navrch a ovlivňuje ho způsobem, který už jde za hranice. Jenže manipulátoři se objevují i jinde. Jsou třeba mezi rodiči, kteří ovlivňují své dospělé děti, a naopak. A také mezi dalšími příbuznými nebo třeba kolegy v práci. Bohužel, poznat je není vždycky snadné.

manipulace 2
foto:

Jak poznáte manipulátora?

1. Chce po vás, abyste byli dokonalí.
2. Chce po vás, abyste dokázali číst jeho myšlenky, a pokud nepochopíte z nejasných náznaků, o co mu šlo, dostanete vynadáno.
3. Zpochybňuje vaše schopnosti, sráží vaše sebevědomí často tak, že někoho jiného viditelně pochválí (rodič se tak může chovat odlišně ke dvěma dětem, šéf ke dvěma podřízeným).
4. Přenáší na vás zodpovědnost, sám se jí vyhýbá, ale pak vám rozhodnutí vyčte (vybrala jste špatnou rodinnou dovolenou, špatné místo pro teambuilding a podobně).
5. Chová se jako oběť vyžadující lítost (Typický příklad? Člověk s nemocí, která není nijak fatální, ale on přesto vyžaduje takový servis, pochopení a omluvy pro své chování, že může úplně rozvrátit rodinu).
6. Obviňuje vás ze svých problémů všeho druhu (manžel/ka shazuje své nedostatky na partnera, nemohl udělat kariéru, protože neměl podporu...).
7. Skrytě nebo otevřeně vás vydírá (šéf, který rozvedené ženě připomene, že by si neměla moc vyskakovat, protože přece sama živí děti a mohla by o místo přijít; muž, který ženě na mateřské dává jen malé kapesné s tím, že její práce větší hodnotu nemá).

Jak poznáte, že jste manipulátorem vy? Čtěte na další stránce!