Cvičte své sexy místo

Zdraví 7. dubna 2012

O tom, že máte pánevní dno, jste se jistě dozvěděla nejpozději při porodu. Může pěkně otravovat, ale vyplatí se ho trénovat.

Trocha medicíny na začátek: Svaly pánevního dna nabyly na významu po vzpřímení člověka. U zvířat, která chodí po čtyřech a jejichž pánevní otvor je orientován vodorovně, nemají takový smysl. Ale u člověka jsou nejnižším místem, kam dopadá tlak orgánů břišní dutiny.

„Zatížení této oblasti je značné, přestože se jedná spíše o drobné svaly,“ vysvětluje fyzioterapeutka Eva Nováková. „Dále mají funkci podpůrnou - pomáhají uzavírat svěrače okolo měchýře a konečníku, čímž brání úniku moči, stolice a plynů. Při jejich oslabení dochází k posunu orgánů v pánvi, což může vést k narušení jejich funkce.“

Cvičením k orgasmu

Velmi často dochází k poškození svalů pánevního dna během těhotenství a porodu, což může v budoucnosti způsobit potíže, které se projevují samovolným únikem moči – inkontinencí a zhoršením sexuálního života. Dalším problematickým obdobím je klimakterium, kdy pokles hladiny estrogenů ovlivňuje sílu sliznice močové trubice a pochvy, což vede k inkontinenci, hlavně při kašli, poskočení, či fyzické námaze.

Bohužel, většina žen bere tyto potíže jako něco neřešitelného. Přitom existuje celkem nenáročná pomoc - cvičení, které zvládnete i sama doma. Posilování svalů pánevního dna má dvojí efekt: může ženy zbavit nekontrolovatelného úniku moči a zároveň přispět ke zkvalitnění jejich sexuálních prožitků.

Vážně si to zkuste – už samotné cvičení vám může přinést příjemné zážitky... No, a když pak své pánevní dno zpevníte, přinesete příjemnější zážitky taky partnerovi.

Jdeme na to!

Než začnete cvičit, nejdřív příslušné svalstvo najděte. Svaly probíhají od přední strany pánve až po kostrč. V rámci přípravy si sedněte na židli nebo okraj stolu, roznožte a vyzkoušejte nadzvednout svalstvo uvnitř pánve, aniž byste pohnula pánví – hýžďové svaly zůstávají povolené. Zkuste svalstvo napnout co nejvíce a potom opět povolit. Pomáhá také představit si, že člověk uvnitř tahá výtah nahoru. A pak už můžete cvičit.

Pevný most

Výchozí pozice: Lehněte si na záda, chodidla na šířku boků, paže volně podél těla.

Jak na to: Zvedejte pomalu pánev a spodní část zad z podlahy. Lopatky zůstávají na podlaze. V této pozici vydržte několik sekund a pomalu se vraťte do výchozí pozice.

Kolikrát: Nejdřív 10x, pak si chvilku odpočiňte a zase 10x. Jako změnu můžete dát nohy od sebe na šířku chodidla.

pevný most

Lehněte si na záda, chodidla na šířku boků a zvedejte pomalu záda. Vydržte v této poloze několik sekund, opakujte desetkrát, po malé pauze znovu desetkrát.

foto:

Postranní výtah

Výchozí pozice: Natočte se na levou stranu. Opřete levé předloktí o podlahu tak, aby loket byl pod ramenem. Rameno a ucho vysuňte tak, že se jakoby „zvětšujete“.

Jak na to: Zatáhněte břišní svalstvo směrem k páteři. Zvedejte pomalu hýždě od podlahy. Několik sekund držte nahoře, poté pomalu spouštějte a krátce uvolněte.

Kolikrát: Opakujte 6x, pak změňte stranu.

Postranní výtah

Z výchozí pozice na boku se zvedejte nahoru pomocí zatahování břišního svalstva. Opakujte 6x na obě strany.

foto:

Židle v ruce

Židle v ruce

Z výchozí pozice na všech čtyřech jděte do této polohy. Vtáhněte břicho, paže, horní část těla a noha přitom musí tvořit linii. Nahoře se natahujte do dálky od sebe, pak se vraťte dolů a opakujte 10x na každou stranu.

Výchozí pozice: Stoupněte si k židli, chodidla na šířku boků.

Jak na to: Napněte pánevní dno, napětí držte, poté zakašlete a uvolněte. Zopakujte víckrát a zkuste přitom nadzvednout židli: Přistupte chodidly těsně k židli, pokrčte kolena a skloňte boky, pak napněte pánevní dno, držte napětí, zvedněte židli do výšky a současně narovnávejte nohy. Pak ji opět postavte. Až si budete v této zdvihací technice jistá, zvedejte židli a zkuste přitom kašlat.

Kolikrát: 6x

DVD Technika Pelvicore

Tip redakce

Tuto techniku Pelvicore si můžete doma cvičit podle instruktážního DVD. Zdarma si je po registraci můžete objednat na www.programprozeny.cz