Zdravé potraviny mohou ublížit

Zdraví 22. července 2012

Všeho s mírou, říkáme o tučných jídlech a alkoholu. Ale ono to může platit i pro jídla zdánlivě zdravá.

Možná jste zaznamenala, že v poslední době vyvstávají pochybnosti ohledně některých potravin, které se doposud obecně považovaly za hotové zázraky.

Vystopovali jsme ty, které se teď nejčastěji ocitají na lavici obžalovaných. Možná budete hodně překvapená...

Sója a hormony

Když výrobky ze sójových bobů před dvaceti lety zaplavily vznikající prodejny se zdravou výživou, ihned dostaly nálepku „superpotraviny“. Cenil se především jejich vysoký obsah bílkovin, minerálů a vitaminů skupiny B. Ten jim nikdo nemůže upřít ani dnes, přesto zaznívají varovné hlasy, že není dobré tuto superplodinu konzumovat v nadměrném množství.

Kvůli přítomnému hormonu estrogenu by se měly sóji vyvarovat hlavně malé děti, u nichž může vyvolat hormonální nerovnováhu. Ve světě dokonce povstávají lékaři, kteří chtějí zcela zakázat výrobu umělého mléka pro kojence na bázi sóji.

Přehnané množství estrogenu by do sebe neměli dostávat ani muži, jimž vysoká hladina tohoto ženského hormonu není přirozená a může zhoršovat kvalitu spermatu nebo způsobit růst prsů.

Omezit spotřebu sóji se doporučuje také ženám trpícím polycystickými vaječníky.

Rajčata v plechovce a BPA

Název rajských jablíček je právem odvozený od slova „ráj“. I díky nim je tradiční středomořská kuchyně vyhlášená jako jedna z nejzdravějších. Sehrávají důležitou roli v prevenci srdečních poruch a rakoviny.

Pokud je ale kupujete v plechovce, vystavujete se riziku, že spolu s blahodárnými látkami zkonzumujete i chemickou sloučeninu bisfenol A, která se z konzerv uvolňuje tím více, čím je obsah kyselejší. Panuje podezření, že bisfenol A negativně ovlivňuje vývoj plodu, může mít dopad na mužskou plodnost a celkově snižuje imunitu organismu.

Rajské pokrmy proto připravujte z rajčat čerstvých nebo zavařených ve sklenici.

sója

Se sójou by měli být opatrní hlavně muži a děti.

zdroj: www.thinkstock.cz
rajčata

Než rajčata v plechovce vyberte raději ta čerstvá.

zdroj: www.thinkstock.cz

Dvojsečný lapacho

Odvar z kůry zázračného jihoamerického stromu má údajně schopnost vyléčit nádorové onemocnění i v jeho posledním stadiu. Aspoň to tvrdí hrstka lékařů, kteří s lapachem experimentovali v bojových podmínkách rozvojových zemí.

Vědecké testy překvapivě připustily, že látky obsažené v tomto čaji opravdu napadají rychle se množící buňky v těle, což bývají právě ty rakovinové. Skrývá se v tom ale jedna záludnost - napadnout mohou i rostoucí plod v děloze, jehož buňky se také bleskově množí.

Lapacho se dá proto doporučit jako skvělá prevence proti zhoubným nádorům... pokud ovšem neplánujete v dohledné době miminko.

Kontroverzní stévie

Slaďoučké lístky subtropické rostlinky s názvem stévie slibují přelom v potravinářském průmyslu. Chuťově mohou zcela nahradit cukr, ale na rozdíl od něj mají nulovou kalorickou hodnotu a nekazí se po nich zuby. Stévie je velkou nadějí zejména pro diabetiky, kteří se obávají vedlejších účinků aspartamu.

Západní vědci nicméně masové výrobě stéviového sladidla zelenou zatím nedali kvůli podezření, že se během výrobního procesu mohou tvořit rakovinotvorné látky. Podle obhájců stévie jde pouze o lobbování výrobců mnohem škodlivějších umělých sladidel... ale kdo ví?

Nejbezpečnějším řešením je, pěstovat si tuto rostlinku doma v květináči a sladit přímo jejími lístky. Ty samy o sobě uškodit nemohou.

lapacho

Plánujete miminko? Pozor na lapacho.

zdroj: www.thinkstock.cz
stevie

Stévii si pěstujte doma.

zdroj: www.thinkstock.cz