Být, či nebýt veganem?

Zdraví 27. 8. 2016

Poslední dobou stále více lidí dává přednost rostlinné stravě. Vzdát se úplně masa a živočišných produktů lékaři nedoporučují. Na druhou stranu, pokud do svého klasického jídelníčku zařadíte více veganských potravin, tělu tím jedině prospějete. Pokud s myšlenkou stát se veganem či vegetariánem už delší dobu koketujete, dobře své rozhodnutí zvažte. Stejně jako všechny diety i veganství a vegetariánství má své stinné stránky – a není jich málo.

vegan pizza
foto:

Ohleduplnost především

Veganství je přátelské ke zdraví a samozřejmě i k přírodě a ke zvířatům. Mnoho lidí se pro tento životní styl rozhodne právě z důvodů etických. Nesouhlasí s tím, že získávání živočišných potravin je spojeno s utrpením zvířat. Řada z nich nejprve omezí spotřebu masa, později se vzdají i mléka a mléčných produktů. Další žene k veganství touha změnit své stravovací návyky a začít jíst zdravěji, jiné k tomu vedou důvody environmentální. Jarid Manos, ekologický aktivista, sportovec a autor knihy Ghetto Plainsmann, je veganem už několik let. Proč se jím stal, shrnuje v následující větě, kterou pověsil i na svůj Twitter. „Tváří v tvář beznaději z ničení přírody a utrpení zvířat chci být sám zdravý, silný a vitální, jak jen mohu být... Chci ukázat lidem, že všechna práce směrem ven začíná uvnitř.“ A není v tom sám. V uplynulých letech se řada známých osobností rozhodla, že se nebudou živit masem, nebo dokonce žádnými živočišnými produkty. Patří mezi ně například herečky Uma Thurman, Natalie Portman nebo Cameron Diaz, herci Alec Baldwin, Leonardo DiCaprio, zpěvačka Ellie Goulding nebo boxer Mike Tyson.