Je vám zima? Teplíčko vám bude v sauně

Zdraví 22. ledna 2014

Finské maminky prý brávaly svá novorozeňata do sauny už druhý den po porodu. Nejsme Finové, netřeba jít do extrémů. Na léčivé a relaxační účinky sauny se ale můžete spolehnout.

Poznámka na začátek pro opravdové znalce: Ano, vím, že slovo sauna by se mělo používat jen pro konkrétní domeček a přesně daný postup. Správně se sauna říká jen starobylé finské horkovzdušné lázni, rodné sestře ruské „banji“. Sauna by mělo být samostatné stavení s kamínky, u kterého je rybníček s ledovou vodou nebo třeba kopa sněhu, aby člověk mohl běhat tam a zpátky.

To by bylo pěkné, ale to by asi moc dnešních lidí do sauny nechodilo, protože kde by takovou příležitost získali, že? Takže dnes většinou máme dvě možnosti: buď chodit do sauny do wellness klubů, nebo si ji pořídit přímo do bytu.

PROČ TO DĚLAT?

Protože sauna opravdu pomáhá! Saunováním se zvyšuje celková obranyschopnost organismu, třeba proti „zimním“ nemocem. Taky se pravidelným saunováním zvyšuje výkon srdce a povzbuzuje krevní oběh, což regeneruje celé tělo. A pomáhá to i na studené ruce a nohy.

V sauně se tělo začne silně okysličovat, rozšiřují se póry a cévy, tím se zlepší dýchání kůže, která je pak vláčnější a svěžejší. Tím, že v sauně dochází k silnému pocení, se pleť zbavuje mazu a nečistot a z těla se dostávají škodlivé látky.

Za třicet minut saunování se prý vyloučí tolik odpadních látek, kolik naše ledviny normálně zpracují za celých 24 hodin. Sauna se často využívá k rehabilitaci po úrazech, zánětech šlach a ke zmírnění obtíží při artróze a revmatismu. Ulevuje od bolesti, a to především při potížích s klouby a svaly.

Saunování je doporučeno při chronických zánětech cest dýchacích a poskytuje úlevu lidem s astmatem. Taky je dobré pro psychickou pohodu: člověk se uvolní a odpoutá se od úzkostí a stresů.

MODERNÍ FINTA

Tradiční sauna má dvě podoby: první je vlhká, kde je od 75 do 90 °C. Vlhkost se získává poléváním rozpálených kamenů. Druhou verzí je sauna suchá, kde je od 95 do 100 °C a nepolévá se nic. Kromě nich můžete mít doma nebo ve wellness centru ještě třeba různě teplé prohřívárny a parní lázně, kde není takové horko, ale zato hodně vlhko.

Do těch se přidávají také voňavé oleje, třeba eukalyptus pro dýchání nebo meduňka pro zklidnění. A pak se vyrábějí infrasauny. „V infrasauně se prohřívá tělo pomocí přenosu tepla infrazářením. Teplo tak působí nejen na povrch těla, ale proniká i do hloubky tkáně,“ vysvětluje Roman Matulík z firmy vyrábějící tato zařízení.

sauna

Sauna z vás vytáhne velké množství toxinů.

zdroj: Thinkstockphotos.com

I když je způsob ohřevu jiný a nenápadný, infrasauny dokážou plně nahradit klasické saunování. „Navíc v nich dochází k rychlejšímu prohřátí a nástupu intenzivního pocení než při klasickém saunování. Ohřívání organismu probíhá přenosem tepelné energie infračerveným zářením, a ne ohříváním od horkého vzduchu. Díky nižší okolní teplotě vzduchu v infrakabině tak mohou být infrasauny vhodné i pro lidi, kteří ze zdravotních důvodů nemohou využívat sauny klasické,“ dodává Roman Matulík.

ANI HLADOVÍ, ANI SYTÍ

Do sauny by neměli chodit třeba těhotné ženy nebo „srdcaři“, pokud máte nějaký zdravotní problém, poraďte se o návštěvě s lékařem. Jinak statečně do toho!

Tady jsou tipy od mistryně v saunování Heleny Kopřivové:

  1. Do sauny nechoďte s plným žaludkem, ale také ne hladoví, ani hned po velké tělesné námaze.
  2. Před vstupem se umyjte mýdlem a poté tělo osušte, abyste do sauny nevnesli nadbytečnou vlhkost.
  3. V sauně se pohodlně usaďte nebo ulehněte a vyčkejte, než se řádně zapotíte, což trvá deset až dvacet minut.
  4. Po odchodu ze saunovacího prostoru se nejprve osprchujte, abyste ze sebe smyli pot, teprve poté můžete použít ochlazovací bazén nebo skočit do sněhové závěje, maximálně ale na dvě minuty. Pokud se v ledové vodě necítíte dobře, stačí chladnější či vlažná sprcha.
  5. Po ochlazení je třeba si dopřát odpočinek na 15 až 20 minut a pak můžete navázat opakováním. Doporučují se alespoň tři opakování pobytu v sauně.
  6. Při saunování je třeba dbát na přísun kvalitních tekutin - ovocných šťáv a minerálních vod, abyste doplnili vypocenou vodu, minerály, sůl a vitamin C.
  7. Po posledním opakování si dopřejte výrazně delší odpočinek minimálně na půl hodiny.

sauna

Po saunování si dopřejte odpočinek.

zdroj: Thinkstockphotos.com