Pracujete v kanceláři? Dejte si pozor na 4 věci

Zdraví 12. 8. 2014

Doby, kdy většina lidí pracovala manuálně, jsou ty tam. Postupně nás spolykaly kanceláře. Jenže naše těla ani duše k tomu nejsou stvořeny. Nezdravý sedavý život nám nesvědčí, a tak jsme zjišťovali, jak se s jeho následky poprat. A co nám v případě práce v kanceláři hrozí?

2. PŘETÍŽENÉ OČI

kancelář
foto:

Tvrzení, že si u počítače zkazíte zrak, je mýtus. Pravda ovšem je, že jsou oči při práci s počítačem extrémně namáhány.

„Většinou musí přeostřovat na jednu nebo dvě vzdálenosti, bez možnosti uvolnit zaostřování čočky pohledem do dálky, to oči hodně unaví,“ říká Jana Mikšovská z Oční kliniky DuoVize. Zároveň se během práce s počítačem snižuje frekvence mrkání, a tím se zhoršuje hydratace povrchu oka, zejména rohovky. Oči mohou být kvůli osychání zarudlé, přichází pocit písku v očích a pálení. Syndrom suchého oka postihuje častěji ženy než muže.

„Mezinárodní studie uvádějí poměr dvě ženy ku jednomu muži, ovšem podle běžné praxe očních ordinací je poměr pacientek a pacientů, kteří vyhledají péči, čtyři ku jednomu,“ uvádí Pavel Němec z Oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

TIP PRO VÁS:

  • Při dioptrické vadě nezanedbávejte nošení brýlí nebo kontaktních čoček, zvlášť u počítače. Platí to hlavně pro lidi s astigmatismem. Na unavené oči jsou v lékárnách k dostání i doplňky stravy.