Výběr myčky nemusí být složitá záležitost. Stačí vědět, podle čeho hledat

Články 2. listopadu 2015

Máte pocit, že vás z toho nádobí jednou omejou? Mytí špinavých hrnců a talířů připadá jen málokomu jako příjemná kratochvíle. Není proto divu, že se čím dál větší počet domácností uchýlí k myčce nádobí. Pokud jste se i vy rozhodli zjednodušit si život, čeká vás ne zcela snadný vybírací proces. Připravili jsme vám proto stručného průvodce, který vám rozhodování ulehčí.

Kdy se vyplatí velká myčka?

Myčka, která umyje 12-14 sad nádobí, je ideální pro středně velkou, nebo velkou rodinu. Využijete ji i v případě, že často vaříte složitější jídla bez použití polotovarů. Při přípravě domácích knedlíků přece jen nějaké to nádobí navíc ušpiníte. Zároveň byste ale měli mít v kuchyni dost prostoru. Výhodou je, že můžete vybírat mezi vestavěnou, polověstavěnou a volně stojící myčkou.

Kdy je lepší štíhlejší pomocnice?

Pokud není ve vaší kuchyni prostoru nazbyt, nebo jste doma maximálně tři a nemáte tak po jídle tolik špinavých talířů, bude vám stačit myčka s méně než 45 cm na šířku. Ta pojme cca. 8-10 sad nádobí. Je proto ideální pro páry a malé rodiny. Pro představu: když podržíte utěrku za její vzdálenější rohy, dostanete přibližně stejnou šířku, kterou pro instalaci tak zvané slim myčky potřebujete. I když je tedy vaše kuchyně prostorově skromnější, můžete se otravného mytí nádobí zbavit.

Kuchyňská linka s myčkou
foto:

Kromě toho, že nezaberou tolik místa, slim myčky jsou celkově méně nákladné, než ty klasické. A to i v případě, že mají energetický štítek A, nebo A+. Kromě toho vám ušetří spoustu peněz za vodu (ostatně stejně jako velké myčky).

Je pro vás vestavěná myčka nádobí to pravé?

Hlavní důvod, proč lidé volí vestavěnou myčku, je elegantní, ničím nerušený vzhled kuchyně. Vestavná myčka dokonale ladí s interiérem, jelikož je na první pohled skoro neviditelná. Je populární volbou při rekonstrukci kuchyně, tehdy se vám ji podaří do celkového designu nejlépe zakomponovat. Ale i v případě, že se zrovna nechystáte svou kuchyň celou překopat, se jistě pro vestavěnou myčku místo najde.

Máte na vybranou mezi částečně a plně vestavnou myčkou nádobí. Plně vestavěná myčka je zcela ukrytá za dvířky skříně, takže nijak nenaruší design kuchyně. Polovestavěný model se jako skříňka tváří z 90%. Prozradí ho ovšem ovládací panel. Výhodou je, že můžete snadněji upravovat nastavení a kontrolovat průběh mytí.

Vaříte v opravdu malé kuchyni?

Pokud je vaše kuchyně trochu jak z domečku pro panenky, budete chtít šetřit místo kde se dá. Jestli ale na myčce trváte i tak, pořiďte si kompaktní model. Už nemáte v žádné skříňce místo? Nezoufejte. Existují myčky, které můžete postavit na linku, třeba vedle mikrovlnky. Takové stolní myčky pojmou až 6 sad nádobí a protože jsou přenosné, můžete si je vzít s sebou kamkoli. Jsou ideální do podnájmu a využijete je i na chatě, nebo v karavanu.

Myčka
foto:

S velikostí začínají pultové myčky na pouhých 50x50cm, takže se vejdou opravdu téměř všude. Přesto si před koupí nezapomeňte ověřit, kolik místa máte mezi linkou a horní skříňkou.

Tento typ myčky není připojen k odpadu, ale odtéká přímo do dřezu. Lze ji naplnit přímo z kohoutku. Co se týče čistícího prostředku, použijte stejný, jako u klasické myčky. Přenosné myčky nádobí umyjí stejně dobře, jako jejich větší kolegyně, některým ale chybí sušící program. Proto si pečlivě zkontrolujte, jakými funkce vámi vybraný přístroj oplývá.