Konec skvrnám na kráse!

Krása 8. června 2020

Straší vás pigmentové skvrny? Ať už je máte, nebo máte k jejich tvorbě sklony, víme, co na tyhle fleky platí i jakou nasadit prevenci.

Za všechno můžou buňky melanocyty. Právě v těch se totiž tvoří melanin, který pokožku barví dohněda, což ji chrání před škodlivými vnějšími vlivy. Pokud melanocyty fungují normálně, pokožka na slunci tmavne rovnoměrně.

Když dostávají zvýšené signály, třeba při nadměrném grilování na pláži, začnou vypouštět melaninu moc a ještě se jejich počet znásobí. A tak vznikají skvrny. Melanocyty k takovému třeštění mohou donutit i hormony, často to bývá v těhotenství, když berete antikoncepci nebo když se hladina hormonů mění s přibývajícím věkem.

Zásadní otázka, která vás asi zajímá nejvíc, zní: Dá se s tím vůbec něco dělat? Dá, a je to snadnější, než si možná myslíte...

Zaútočte na všech frontách!

  • Při prvních náznacích skvrnek často stačí víc obrušovat horní vrstvu pokožky, přidat k obvyklé péči 1x týdně pleťový PEELING. Vedle mechanických peelingů, které obsahují drobné brusné částečky, stojí peelingy, které odumřelé kožní buňky odloučí chemicky. Obsahují třeba ovocné kyseliny nebo kyselinu salicylovou a její deriváty.

  • Jemný peelingový efekt mají i některé NOČNÍ KRÉMY.

  • Na výraznější hnědé skvrny platí, když nahradíte dosud používaný denní krém ANTIPIGMENTAČNÍM KRÉMEM. Ten přímo hlídá nadměrnou tvorbu melaninu v pokožce. Obvykle mívá i přídavek látek, které tmavé skvrny opticky maskují, a nechybí mu ani žádoucí ochranný sluneční filtr.

  • Speciální BĚLICÍ KRÉMY obsahují látky, které chemicky zesvětlují tmavá místa a sjednocují barvu pokožky.

  • Velmi účinná jsou SÉRA, která obsahují látky regulující tvorbu pigmentu a současně zesvětlují již vzniklé tmavé skvrny. Jak je používat, si pozorně přečtěte na příbalovém letáku a postup dodržujte.

Námi osobně vyzkoušené produkty jsme pro vás sesbírali do FOTOGALERIE.

Tip redakce

V lékárnách najdete speciální dermokoutky, kde vám poradí s výběrem. Může se stát, že vysoká koncentrace účinných látek způsobí, že vás bude pleť trochu svědit nebo mírně zčervená. Pokud se to do týdne nezlepší, tato péče pro vás není vhodná. Některé značky vám za nevyhovující kosmetiku dokonce vrátí peníze.

Rychlá a účinná pomoc: maskování

Boj s pigmentovými skvrnami je pomalý proces. Počítejte s tím, že opravdu viditelné výsledky se dostaví obvykle za dva měsíce pravidelného používání speciální péče. Než se pokožka barevně znovu sjednotí, můžete si vypomoci dekorativní kosmetikou:

Jednotlivé skvrny zamaskujete tekutým korektorem. Pokud bude mít štětečkový aplikátor, hodí se do kabelky a dá se použít i opakovaně během dne. Při větším počtu skvrn se vyplatí make-up s vyšší krycí schopností nebo s přídavkem korektoru.

[[[editorstip

Tip redakce

Krémy s vyšším ochranným faktorem bývají hutné, a když je vrstvíte s další kosmetickou péčí, může vzniknout pocit neprodyšné masky, což je pro každodenní „nošení“ velmi nepříjemné.

Vybírejte krémy, které mají označení LIGHT, což bývá většinou odlehčená gelovější varianta, nebo krémy pro mastnou pleť, které jsou méně hutné.