Banánové lívance
Potřebujete:
4 dl mléka
300 g hladké mouky
2 banány
2 malá vejce
30 g krystalového cukru
20 g čerstvého droždí
sůl
špetku citronové kůry
olej na lívanečník
Marmeláda:
250 g dýňové dužniny
100 g krupicového cukru
0,5 dl pomerančové šťávy
1 lžíci nastrouhaného zázvoru
špetku soli
Postup přípravy:
Mléko promíchejte s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru a připravený kvásek nechte na teplém místě vzejít. Do mísy prosejte zbylou mouku, přidejte zbylý cukr, citronovou kůru a špetku soli. Směs zalijte kváskem a vypracujte jemné, hladké těsto. Zakryjte je utěrkou a na teplém místě nechte 30 minut kynout.
Vykynuté těsto lijte malou naběračkou do olejem vytřených otvorů lívanečníku a pečte asi 2 minuty z jedné strany. Než lívance otočíte, zatlačte do každého lívance 4 plátky banánu, otočte, popřípadě trochu podlijte olejem a pečte i z druhé strany dozlatova.
V kastrůlku svařte 2 dl vody s cukrem, šťávou z pomeranče a špetkou soli. Přidejte na kostky nakrájenou dýni a šťávu z vymačkaného nastrouhaného zázvoru a zvolna vařte, dokud se dýně nerozvaří a směs nezhoustne. Hotové lívance potřete marmeládou.