ZELNÝ TÝDEN: placičky, po kterých se jenom zapráší

Vaření a recepty 1. listopadu 2012

Tyhle zelníky možná udělejte hned z dvojité dávky. Je to starý český recept, a jak je starý, tak je dobrý.

Zelníky

Potřebujete:

150 g kysaného zelí

150 g hladké mouky

60 g sádla

0,5 dl mléka

20 g droždí

mletý pepř

sůl

hladkou mouku na vál

tuk na vymazání plechu

Postup přípravy:

  1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte ho rozpustit.

  2. Kysané zelí překrájejte na menší kousky a nasypte do mísy. Přidejte prosátou hladkou mouku a rozpuštěné sádlo, osolte, opepřete a přilijte mléko s rozpuštěným droždím. Důkladně promíchejte a těsto nechte asi 20 minut odpočinout.

  3. Pak ho přeložte na vál poprášený hladkou moukou a rozválejte na plát silný asi 8 mm. Nakrájejte ho na obdélníčky nebo čtverečky, přeložte je na plech vymazaný tukem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Zelníky se jí samotné nebo jako příloha k polévkám či salátům.