Tvarohový dort Panama
Potřebujete:
1 balíček piškotů
1 kostku tvarohu
3 dcl mléka
1 vejce
100 g tuku (nejlépe Hery)
4 lžíce rumu
1 balíček světlé želatiny
1 lžičku skořice
2 lžičky kávy Nescafé
čerstvé ovoce
Postup přípravy:
Želatinu vyrobenou podle receptu na obalu rozpusťte v teplém mléce a krátce povařte. Do mixéru nalijte mléko a za stálého mixovaní postupně přidávejte tvaroh, tuk, rum, skořici, kávu a nakonec celé vejce. Vše dobře vyšlehejte.
Na dno dortové formy naskládejte vrstvu piškotů, na ni vrstvu ovoce, tu zalijte tvarohovým krémem a tohle vrstvení několikrát zopakujte. Poslední horní vrstvu musí tvořit piškoty otočené placatou stranou navrch.
Takto připravený dort dejte do ledničky ztuhnout. Servírujte ho dobře vychlazený se šlehačkou a ovocem.
Co řekl autor receptu Pedro Yerbazal,
usměvavý taxikář z Panamy, který byl rukojmím kolumbijské guerilly:
„Celou dobu jsem měl strašlivý strach o život. Vojáci to viděli a neustále si ze mě dělali legraci. Když mě pak pustili, úplně jsem změnil pohled na život. Skoro nic mě teď nemůže rozházet.“
Dalších 69 lahodných receptů a 69 dobrodružných příběhů včetně stručné historie pěstování kávy najdete v knize
Káva. Putování za tajemstvím kávových specialit,
kterou si můžete objednat na wwww.columbiana.eu.