ZVĚŘINOVÝ TÝDEN: hřbet z mladého srnce

Vaření a recepty 28. listopadu 2012

Možná vám některé recepty připadají náročnější na čas, energii i kuchařské umění, ale dá se to zvládnout. Výsledek za tu námahu stojí.

Srnčí hřbet pečený v šalvějové krustě

Potřebujete:

0,8 kg srnčího hřbetu

30 g šalvěje

300 ml smetany

2 pláty chleba tramezzini

4 lžíce másla

0,2 kg máslové dýně

0,4 kg brambor

4 středně velké cibule

100 ml mléka

100 ml telecího glace

olej

sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Srnčí hřbet očistěte a nakrájejte na čtyři stejné kousky. Ořez a zbytek masa vykutrujte se smetanou, solí, pepřem a 4/5 šalvěje. Vzniklou směsí potřete tramezzini. Nasolený a opepřený srnčí hřbet zabalte, zatáhněte potravinářskou fólií a nechte minimálně 30 minut odležet.

  2. Od cibule odřízněte špičku a kořenovou část a vložte do trouby na pečení rozpálené na 160 °C, pečte asi 15 minut. Po upečení vyjměte střed cibule a dále restujte na másle dozlatova. Současně s cibulí zprudka opečte pokrájenou dýni na másle se šalvějí, solí a pepřem. Na plechu pak vše přikryjte alobalem.

  3. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě do měkka, sceďte, přidejte vlažné mléko, máslo a vyšlehejte do bramborové kaše. Vmíchejte orestovanou cibuli a cukrářským pytlíkem nastříkejte kaši zpátky do cibulí, poté každou cibuli přiklopte uříznutou špičkou.

  4. Na rozpálené pánvi opečte zabalený srnčí hřbet dozlatova a dejte dopéct do trouby na 6 minut při teplotě 200 °C. Nechte 10 minut odležet a servírujte.

Tento recept pro vás připravili kuchaři z restaurace Argument (www.argument-restaurant.cz).