Bratislavské rohlíčky
Potřebujete:
300 g polohrubé mouky
100 g másla
sůl
30 g cukru
citrónovou kůru
20 g droždí
3 žloutky
0,6 dl mléka
špetku cukru
A na nádivku:
150 g medu
30 g másla
100 g strouhaných ořechů
skořici
citrónovou kůru
30 g strouhanky
Postup přípravy:
Do nahřáté mísy vsypte prosátou mouku a rozsekané máslo. Přidejte sůl, cukr, citrónovou kůru, žloutky a vykynutý kvásek z droždí. Vypracujte tuhé těsto, přikryjte ho a nechte ho kynout.
Vykynuté těsto nakrájejte na stejné kousky, vytvořte bochníčky a nechte je znovu vykynout na pomoučeném prkénku. Pak z každého vyválejte tenký oválek, potřete ho ořechovou nádivkou a zatočte do rohlíčku.
Rohlíčky urovnejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu kynout. Pak je potřete žloutkem smíchaným se špetkou cukru, nechte trochu zaschnout, ještě jednou potřete žloutkem a v horké troubě upečte dorůžova.