Kynuté knedlíky se švestkami
Potřebujete:
300 g hrubé mouky
150 ml mléka
1/4 kostičky droždí
1 lžičku cukru
špetku soli
švestky
150 g tvrdého tvarohu
cukr a máslo podle chuti
Postup přípravy:
Mouku a sůl prosejte do mísy, udělejte stranou důlek a nalijte do něj část vlažného mléka. Do mléka přidejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít. Poté přidejte zbylé mléko a vypracujte vláčné nelepivé těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte nakynout.
Vykynuté těsto propracujte, utvořte váleček a nakrájejte na stejně velké kousky. Do každého zabalte vypeckovanou švestku. Knedlíky rozložte na vále a zakryjte je ještě na 10 minut utěrkou.
Hotové knedlíky vkládejte do vroucí, lehce osolené vody a vařte asi 3 minuty. Pak je obracečkou opatrně otočte a vařte další 3-4 minuty. Vyjměte je děrovanou naběračkou a každý knedlík propíchněte vidličkou nebo natrhněte, aby vyšla pára.
Uvařené knedlíky rozdělte na talíře, posypte nastrouhaným tvarohem a cukrem a přelijte je rozehřátým máslem.