Šlehačková roláda
Potřebujete:
3 vejce
130 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1 lžíci strouhané pomerančové kůry
špetku soli
Na náplň:
2,5 dl smetany ke šlehání
cukr podle chuti
Na dokončení:
0,8 dl pomerančové šťávy
1 lžíci cukru
1 lžíci kakaa
1 lžíci rumu
stříbrné cukrové perličky
několik hvězdiček z čokoládového těsta
Postup přípravy:
V míse vyšlehejte pěnu ze žloutků, dvou třetin cukru a pomerančové kůry. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, přisypte zbylý cukr a vyšlehejte do tuha. Postupně ho vmíchejte střídavě s prosátou moukou smíchanou s kakaem do žloutkové pěny.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 5 - 7 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Ještě teplý plát stočte do rolády, zabalte do čisté utěrky a nechte vychladnout.
Mezitím v kastrůlku krátce povařte pomerančovou šťávu s cukrem, rumem a kakaem. Když se vše rozpustí, směs odstavte z ohně a nechte zchladnout.
Smetanu ušlehejte do tuha a podle chuti ji případně ještě oslaďte.
Vychladlý plát opatrně rozbalte a potřete svařeným pomerančovým sirupem. Nechte sirup vsáknout, pak plát potřete šlehačkou (asi 4 lžíce si nechte na potření) a opět stočte. Roládu zabalte do fólie a nechte asi hodinu ztuhnout v chladu.
Na závěr roládu rozbalte, potřete zbylou šlehačkou, posypte stříbrnými perličkami, případně ozdobte hvězdičkami, opatrně zakryjte fólií a nechte ještě alespoň 2 hodiny v chladu rozležet.