SLADKÝ TÝDEN: nadýchaná šlehačková roláda ozdobí stůl

Vaření a recepty 15. prosince 2012

A máme pro vás další roládu, tentokrát pečenou, a přitom krásně nadýchanou. S miniaturními perličkami...

Šlehačková roláda

Potřebujete:

3 vejce

130 g moučkového cukru

120 g polohrubé mouky

2 lžíce kakaa

1 lžíci strouhané pomerančové kůry

špetku soli

Na náplň:

2,5 dl smetany ke šlehání

cukr podle chuti

Na dokončení:

0,8 dl pomerančové šťávy

1 lžíci cukru

1 lžíci kakaa

1 lžíci rumu

stříbrné cukrové perličky

několik hvězdiček z čokoládového těsta

Postup přípravy:

  1. V míse vyšlehejte pěnu ze žloutků, dvou třetin cukru a pomerančové kůry. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, přisypte zbylý cukr a vyšlehejte do tuha. Postupně ho vmíchejte střídavě s prosátou moukou smíchanou s kakaem do žloutkové pěny.

  2. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 5 - 7 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Ještě teplý plát stočte do rolády, zabalte do čisté utěrky a nechte vychladnout.

  3. Mezitím v kastrůlku krátce povařte pomerančovou šťávu s cukrem, rumem a kakaem. Když se vše rozpustí, směs odstavte z ohně a nechte zchladnout.

  4. Smetanu ušlehejte do tuha a podle chuti ji případně ještě oslaďte.

  5. Vychladlý plát opatrně rozbalte a potřete svařeným pomerančovým sirupem. Nechte sirup vsáknout, pak plát potřete šlehačkou (asi 4 lžíce si nechte na potření) a opět stočte. Roládu zabalte do fólie a nechte asi hodinu ztuhnout v chladu.

  6. Na závěr roládu rozbalte, potřete zbylou šlehačkou, posypte stříbrnými perličkami, případně ozdobte hvězdičkami, opatrně zakryjte fólií a nechte ještě alespoň 2 hodiny v chladu rozležet.