Krupičkové bonbóny
Potřebujete:
180 g hladké mouky
120 g tuku
50 g cukru
1 vejce
špetku soli
hladkou mouku na vál
Na náplň:
85 g dětské krupičky
50 g jemně nakrájených sušených datlí
40 g másla
25 g mletých vlašských ořechů
25 g cukru
2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
0,6 dl mléka
Postup přípravy:
V kastrolu orestujte na másle krupičku s ořechy. Když začnou zlátnout, přidejte datle, promíchejte, zalijte mlékem a za stálého míchání krátce povařte.
Do kastrolu se základem náplně přidejte cukr a kondenzované mléko a míchejte, dokud nevznikne hustá kaše. Odstavte ji z ohně a nechte zchladnout.
Z mouky, tuku, cukru, soli a půlky rozmíchaného vejce vypracujte pružné těsto, zabalte ho do fólie a nechte v chladu odpočinout. Pak ho rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm.
Z hmoty na náplň utvořte 30 válečků. Rozválený plát těsta nakrájejte na 30 obdélníčků, na každý položte váleček náplně a okraje těsta potřete zbylým rozmíchaným vejcem. Válečky do těsta zabalte, konce opatrně zatočte, bonbóny rozložte na plech s pečicím papírem a pečte asi 5 minut při 180 °C. Pak snižte teplotu na 160 °C a bonbóny dopečte dozlatova.