VÁNOČNÍ TÝDEN: lanýže, které tajemně zmizí během jedné noci

Vaření a recepty 18. prosince 2012

Autorka tohoto receptu, Jana Florentýna Zatloukalová, prozrazuje, že tyhle lanýže jsou její kuchařskou láskou. Třeba budou i vaší. Recept je asi na padesát kousků.

„Kdybych měla jmenovat svůj hit číslo jedna čili cukroví, které chutná všem, je schopné okouzlit a vyvolat mnohačetné žádosti o recept, a ještě ke všemu si neříká o příliš mnoho času nebo námahy v kuchyni, nebudu muset vůbec přemýšlet, co odpovím. Čokoládové lanýže jsou a ještě dlouho zůstanou mojí osudovou kuchařskou láskou,“ píše Jana ve Vánoční kuchařce pro dceru.

„Abych byla docela upřímná k lanýžům i k vám, měla bych asi přiznat, že jsem se pralinkám s lanýžovou náplní vždy vyhýbala obloukem. Neříkaly mi nic jako dítěti, neměla jsem je ráda v pubertě a v dospělosti (tedy myslím, že to bylo v tomto pořadí) jsem definitivně shledala, že v českých bonboniérách skutečně žádný skvost nenajdu.

Jak se správně obáváte, nakonec čokoládové lanýže dostaly svoji první a jedinou šanci v mé kuchyni. Obavy ovšem směřujte k potenciálním váhovým přírůstkům, protože se právě teď dozvídáte, jak jsou směšně snadné na přípravu, jak náramně jim to v kakaovém župánku sluší a jak se z nich ve vašich ústech nezřízeně uvolní čokoládová vášeň. Vášeň tak ryzí, jako je procento kakaa v použité čokoládě.

Ano, jsou tak dokonalé, že je prostě letos taky musíte mít. Je to však ještě horší: bez ohledu na rodinnou tradici, i přes hlubokou úctu k pratetičkám a prababičkám, lanýž se stal naším soukromým vánočním hitem. Lhostejno, zda jsme degustovali z levé nebo pravé strany talíře.“

Potřebujete:

70 g smetany ke šlehání

100 g másla

60 g cukru (může být i méně)

200 g kvalitní čokolády

2 lžíce likéru dle vlastní volby

kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

Postup přípravy:

  1. Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.

  2. Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosejte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků, a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.

  3. Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.