„Mám ráda obchůdky plné vzorně vyskládaných čokoládových pralinek, kde se bonbóny vyrábějí ručně, podle starých receptur a z kvalitních surovin. Především ale z velmi dobré čokolády, protože právě na ní výsledek závisí,“ přiznává Jana a radí: „Až si vy sami budete chtít na čokoládě pochutnat, vyberte si takovou, která má zhruba 70 % kakaové hmoty a neobsahuje žádné přidané rostlinné tuky. Taková čokoláda vám dá možnost poznat ji blíž. Co plantáž a rok sklizně, to jiná kombinace. Zdá se vám, že to zní podobně, jako když vás vinař chce zasvětit do tajů degustace vína? Máte úplnou pravdu. I v čokoládě můžete najít tóny hořké, sladké i kyselé, ovocné nebo třeba oříškové tóny. Potřebujete k tomu jen kvalitní čokoládu a chvilku klidu. Nepříjemně hořkými, příliš kyselými, přeslazenými a uměle dotučněnými vzorky se už nenechte nikdy nachytat.“
Potřebujete:
150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %
250 ml mléka
1 zarovnanou lžičku solamylu
Postup přípravy:
V nádobě s dvojitým dnem rozehřejte čokoládu na teplotu přibližně 50 °C. Ve druhé nádobě přiveďte k varu mléko a za stálého míchání jím zalijte rozehřátou čokoládu.
V malé trošce vody rozpusťte solamyl, přidejte k čokoládě na zahuštění a neustále přitom promíchávejte, dokud se čokoláda a mléko nespojí do husté směsi.
Jakmile vás tato základní verze začne trochu nudit, zkuste jí dodat švih pálivými papričkami. Nejprve do mléka přidejte jednu malou sušenou čili papričku, přiveďte k varu a odstavte. Až mléko zchladne na teplotu kolem 50 °C, přes cedník ho přilijte k rozehřáté čokoládě, jak je uvedeno v předchozím postupu. Jindy zase můžete zkusit drcenou vanilku nebo kousek skořice.