POSLEDNÍ TÝDEN ROKU 2012: uvařte si kapra načerno

Poslední týden roku 2012
foto
Vaření a recepty 27. prosince 2012

Pokud štědrovečerní smažený kapr plně neuspokojil vaše chutě na rybí maso a pár čerstvých porcí ještě zbylo, uvařte si kapra trochu jinak, třeba načerno. Je to lahůdka...

Kapr načerno

Potřebujete:

600 g kapřího masa

1 cibuli

200 g kořenové zeleniny

2 lžíce másla

1 lžičku hnědého cukru

150 ml červeného vína

300 ml vody nebo rybího vývaru

bobkový list

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

sůl

3 lžíce nastrouhaného perníku

2 lžíce švestkových povidel

1 lžíčku rybízové marmelády

2 lžíce oloupaných mandlí

60 g sušených švestek

2 lžíce rozinek

citrónovou šťávu

Postup přípravy:

  1. Očištěnou zeleninu rozkrájejte na kostičky a orestujte na másle. Poté přisypte cukr a dál míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přilijte bílé víno a vodu nebo vývar. Okořeňte, osolte a vařte pod poklicí na mírném ohni asi 20 minut.

  2. Omáčkový základ přeceďte, vraťte jej zpět na plotnu a vmíchejte perník, povidla rozmíchaná s rybízovou marmeládou, mandle, překrájené švestky a omyté rozinky.

  3. Porce ryby rozkrájejte na kousky, vložte je také do omáčky a společně na mírném ohni vařte 15 minut. Potom omáčku dochuťte citrónovou šťávou, cukrem a solí, aby byla sladkokyselá. Poté servírujte.