Kapr načerno
Potřebujete:
600 g kapřího masa
1 cibuli
200 g kořenové zeleniny
2 lžíce másla
1 lžičku hnědého cukru
150 ml červeného vína
300 ml vody nebo rybího vývaru
bobkový list
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
sůl
3 lžíce nastrouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
1 lžíčku rybízové marmelády
2 lžíce oloupaných mandlí
60 g sušených švestek
2 lžíce rozinek
citrónovou šťávu
Postup přípravy:
Očištěnou zeleninu rozkrájejte na kostičky a orestujte na másle. Poté přisypte cukr a dál míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přilijte bílé víno a vodu nebo vývar. Okořeňte, osolte a vařte pod poklicí na mírném ohni asi 20 minut.
Omáčkový základ přeceďte, vraťte jej zpět na plotnu a vmíchejte perník, povidla rozmíchaná s rybízovou marmeládou, mandle, překrájené švestky a omyté rozinky.
Porce ryby rozkrájejte na kousky, vložte je také do omáčky a společně na mírném ohni vařte 15 minut. Potom omáčku dochuťte citrónovou šťávou, cukrem a solí, aby byla sladkokyselá. Poté servírujte.