Dráždivé chilli
Chilli papričky jsou buď umleté na prášek, drcené nahrubo, nebo sušené v celku. Dostanete je ve všech obchodech s kořením, někdy i pod názvem kayenský pepř. Mimo jiné obsahují velké množství vitaminu C a kapsaicin, což je alkaloid, zodpovědný za pálivou chuť, který dokáže příjemně rozdráždit nervový systém.
Bez chilli se neobejde asijská, mexická ani evropská kuchyně, přidává se k masu, do polévek, těstovin, luštěninových pokrmů i do salátů, takže můžete být hodně kreativní. Kolik dát? Záleží na individuální chuti. Pokud chcete mít jídlo méně ostré, zbavte papričky semínek.
Pozor: Když to s kořením přeženete, účinek bude opačný. Pokud vás pálí po požití chilli v ústech, zapomeňte na vodu či pivo a zapijte jídlo mlékem.
Vzrušující vanilka
Vanilkový lusk je tmavě hnědý a typickou vůni mají černá semínka v dřeni, která se vyškrábne. Prodává se ve vakuovém balení po jednom či dvou kusech. Nejdůležitější látkou je fenolický aldehyd vanilin, který způsobuje ono vzrušující aroma.
Vytvořte proto skvostný dezert - přidává se do vanilkových krémů, zmrzlin, dezertů, vaječného koňaku či do šodó k buchtičkám. Dřeň z jednoho lusku bohatě stačí. Náhražku poskytují sáčky s vanilinovým cukrem, ten se ale s pravou vanilkou nedá srovnat.
Pozor: Vzhledem k tomu, že opylování rostlin se musí provádět ručně, je vanilka po šafránu druhým nejdražším kořením na světě, čemuž odpovídá i cena.
Povzbuzující celer
Můžete použít jak celerovou bulvu, tak řapíkatý nebo listový celer, všechny druhy jsou na našem trhu k mání. Obsahuje velké množství éterických olejů s antibakteriálními účinky, vitaminy A, B, C a E, minerály, zejména sodík, draslík a vápník, a skutečně působí na povzbuzení libida.
Nejlepší je syrový, takže z něj připravte celerový salát. K nejsilnějším afrodiziakům patří celerová polévka s koriandrem a pískavicí. Semena se přidávají do tzv. celerové soli a bývají součástí grilovacích koření, ale to tolik účinků mít nebude.
Pozor: Ne každý muž má v oblibě výraznou vůni a chuť řapíkatého celeru, takže si to nejprve (nenápadně) zjistěte. Méně může být více.
Riskantní ústřice
Musejí být zcela čerstvé, ale dnes už není takový problém koupit je i u nás v obchodech dovážejících plody moře z Francie, Itálie či Španělska. Obsahují zinek, nezbytný pro produkci testosteronu, jenž zvyšuje citlivost erotogenních zón a podněcuje touhu po sexu.
Jedí se syrové, pouze pokapané citronovou šťávou. V restauraci se obvykle objednává půl tuctu nebo tucet ústřic, tedy šest nebo dvanáct kusů, a přidává se samozřejmě citron.
Pozor: Ověřte si, zda váš partner není na ústřice či plody moře alergický. Pokud náhodou je, ale dosud to nevěděl, zažijete divokou noc, ale jinou, než si představujete.
Dominantní pískavice
Používají se semena pískavice, které se také říká řecké seno. Obvykle je najdete v obchodě s bylinkami a kořením. Jsou třeba součástí kořenící směsi čubrica. Obsahují mimo jiné přírodní diosgenin a cholin, nezbytný pro produkci hormonu štítné žlázy, jenž má vliv na sexuální dráždivost.
Semena mají výrazně kořenité aroma, přidávají se do polévek, indických pokrmů a zeleninových jídel. Stačí okořenit opravdu jen špetkou, jinak se přehluší chuť pokrmu.
Pozor: Každému nemusí být příjemná nahořklá chuť semen a vůně rostliny, jež opravdu připomíná seno. Nejdřív to nějak jemně zkuste (a počítejte případně s následky).