Smažené jahody
Potřebujete:
20 jahod
2 vejce
2 dl mléka
3 lžíce hladké mouky
1 lžíci nakládaného růžového pepře
špetku soli
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
Na omáčku:
50 g hořké čokolády
50 g bílé čokolády
4 lžíce 30% smetany
Postup:
Nakládaný pepř nechte odkapat, nasypejte ho na prkénko, nakrájejte ostrým nožem na drobné kousky a nasypejte ho do vhodné mísy. Přidejte vaječné žloutky a mléko. Do mísy přisypejte hladkou mouku se špetkou soli a vše dobře promíchejte.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho na závěr vmíchejte do těsta. Do kastrůlku nalijte dostatečné množství oleje a zahřejte ho na vyšší teplotu, aby se těsto na ovoci ihned zatáhlo a nesjíždělo.
Jahody očistěte, každou napíchněte na špejli, namočte do těstíčka a ihned ponořte do oleje. Jahody smažte jen asi minutu, aby příliš nezměkly. Přiložte je na savý ubrousek, nechte odkapat, pocukrujte a podávejte s čokoládovou omáčkou.
Hořkou i bílou čokoládu rozlámejte na kousky, každou zvlášť vložte do jedné kovové misky, zalijte 2 lžícemi smetany, misky ponořte do horké vodní lázně, čokolády nechte rozehřát a podávejte k jahodám.
Jahody v bílé a tmavé čokoládě
Potřebujete:
250 g čerstvých jahod
100 g kvalitní hořké čokolády
100 g kvalitní bílé čokolády
Postup:
Hořkou čokoládu rozlámejte na kousky, vložte ji do kovové misky a ponořte do horké vodní lázně, kterou zahřívejte a čokoládu pozvolna míchejte, až se rozpustí. To samé udělejte s bílou čokoládou.
Než se obě čokolády rozpustí, opláchněte a osušte jahody. Každou jahodu napíchněte na párátko, namočte do rozpuštěné hořké nebo bílé čokolády a položte na plato pokryté papírem na pečení.
Zbylou čokoládu naplňte každou zvlášť do cukrářského sáčku s malou trubičkou (nebo použijte jen lžíci) a na jahodách vytvořte tenké proužky a čárky (vždy jinou čokoládou, než ve které jste je namočili).
Jahody vložte na chvilku do chladničky ztuhnout, pak je napíchněte místo párátek na kovová či jiná ozdobná napichovátka.
Probiotické jahody
Potřebujete:
500 g vyzrálých jahod
6 dl bílého jogurtu s probiotickou kulturou
10 plátků želatiny
2 lžíce medu
l/2 lžičky olivového oleje
Postup:
Jogurt vyjměte včas z chladničky a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu. Želatinu ponořte do sklenice se studenou vodou a nechte nabobtnat. Pak ji vymačkejte, vložte do plastové misky, překryjte fólií a opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se želatina rozpustí.
V míse smíchejte jogurt s medem a vmíchejte rozpuštěnou želatinu.
Vhodnou misku vytřete lehce olivovým olejem a vyložte mikrotenovou fólií.
Jahody očistěte, nakrájejte na plátky a největšími plátky vyložte dno a stěny formy. Opatrně přilijte tři čtvrtiny jogurtu se želatinou, postupně na něj rozložte zbylé plátky jahod a zalijte je zbylým jogurtem se želatinou. Misku zakryjte fólií, uložte do chladničky a krém nechte ztuhnout nejméně 4 hodiny, ale nejlépe do druhého dne. Ztuhlý krém opatrně vyklopte z misky a nakrájejte na porce.
Jahody s mléčnou rýží
Potřebujete:
300 g jahod
2 kelímky mléčné rýže
5 plátků želatiny
1 lžíci cukru
0,5 dl jahodové vodky
3 zrnka kardamomu
Na ozdobení:
80 g smetany ke šlehání
1 lžíci opražených sezamových semínek
lístky meduňky
Postup:
Želatinu namočte do ledové vody a nechte nabobtnat. Třetinu jahod nakrájejte, svařte za stálého míchání s cukrem, rozdrceným kardamomem, vodkou a dvěma lžícemi vody a propasírujte přes síto.
Mléčnou rýži vyklopte do kovové misky, kterou postavíte do teplé vody, a rýži lehce nahřejte.
Želatinu vymačkejte a opatrně rozpusťte v misce v mikrovlnné troubě. Vmíchejte ji do vlažné rýže, směs rozetřete na prkénko na plát silný asi 2 cm a nechte ztuhnout.
Na dno širokých pohárů rozdělte zbylé jahody nakrájené na osminky a přelijte je jahodovou omáčkou. Ztuhlou rýži nakrájejte na čtyři díly, rozdělte je do pohárů, ozdobte kopečkem ušlehané smetany, posypejte sezamem a ozdobte meduňkou.