Ledový salát s hříbky
Potřebujete:
200 g čerstvých hříbků
1 hlávku ledového salátu
2 střední mrkve
3 lžíce majonézy
3 lžíce oleje
šťávu z 1/2 citronu
cukr podle chuti
mletý bílý pepř
sůl
Postup:
Ledový salát omyjte, nakrájejte na nudličky a vložte do mísy. Mrkev očistěte, nastrouhejte na tenké nudličky a přidejte do mísy k salátu.
Přidejte majonézu, citronovou šťávu a cukr. Salát osolte a opepřete (ochuťte ho ostřeji, protože zelenina vtáhne chuť do sebe), dobře promíchejte a nechte v chladu rozležet.
Hříbky očistěte, opečte ze všech stran na rozehřátém oleji, osolte je a opepřete.
Salát rozdělte na talíře, na každou porci přidejte část teplých hříbků a ihned podávejte doplněné čerstvým pečivem nebo toasty.
Čočka s křepelčími vejci
Potřebujete:
200 g čočky
8 křepelčích vajec
4 párky
1 větší ledový salát
6 lžic slunečnicového oleje
4 lžíce octa
1 lžíci nakrájené pažitky
1 lžičku soli
špetku mletého chilli a pepře
Postup:
Čočku namočte přes noc do studené vody, pak ji uvařte do poloměkka, sceďte, propláchněte studenou vodou, nechte odkapat a nasypejte do mísy. Přidejte olej, ocet, sůl, pepř a chilli, promíchejte a uložte do chladu.
Párky podle potřeby oloupejte, nakrájejte na kolečka, lehce opečte na teflonové pánvi a přidejte k čočce.
Křepelčí vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte a také je přidejte k čočce.
Ledový salát nakrájejte na tenké nudličky, vyložte jimi dno několika sklenek a naplňte je čočkovým salátem.
Salátové rolky
Potřebujete:
8 listů římského salátu
4 porce kuřecích prsou
4 vejce
1 červenou papriku
1 žlutou papriku
2 listy pórku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci dijonské hořčice
1 lžíci citronové šťávy
1 lžíci másla
sůl
Postup:
Vejce rozšlehejte v misce, osolte je a upečte z nich na pánvi vytřené máslem 8 menších omeletek.
Kuřecí prsa podélně nakrojte, rozevřete je na plát a lehce je naklepejte. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a opečte z obou stran dozlatova. Vyjměte je z pánve, osolte, lehce potřete hořčicí smíchanou s citronovou šťávou, zakryjte fólií a nechte v chladu odležet.
Listy pórku opláchněte a dlouhým ostrým nožem je nařežte na 8 dlouhých pruhů. Krátce je ponořte do vařící se vody, a jakmile změknou, ihned je zchlaďte ve studené vodě.
Papriky zbavte semínek a nakrájejte je spolu s připraveným masem na proužky.
Na pracovní desku položte 8 opraných a odkapaných listů salátu, na každý položte omeletku, přidejte proužky papriky a masa. Listy s náplní pevně stočte a uprostřed převažte pórkem. Rozdělte je po dvou na talíře nebo je po jedné zasuňte do úzkých skleniček a ihned podávejte.
Karotkovo-jablečné nudličky
Potřebujete:
200 g karotky
4 jablka
1/2 ledového salátu
2 lžíce medu
šťávu z 1 citronu
1 sáček sušeného droždí
Postup:
Karotku opláchněte, očistěte a nakrájejte na dlouhé tenké nudličky.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, také nakrájejte na dlouhé tenké nudličky, rychle promíchejte s karotkou a zalijte citronovou šťávou a medem.
Směs nechte chvilku marinovat a mezitím omyjte ledový salát a natrhejte ho na kousky, které přidáte k jablkům s karotkou. Vše jemně promíchejte, rozdělte na talíře, posypejte sušeným droždím a podávejte.
Tento salát je namíchán tak, aby obsahoval všechny vitaminy, které potřebujete.