Dušené třešně s klobáskou
Potřebujete:
900 g třešní
800 g syrových vepřových klobásek
2,5 dl červeného vína
1 menší cibuli
0,5 dl olivového oleje
2 lžíce medu
1 lžíci celozrnné hořčice
cukr podle potřeby
1 lžičku drceného pepře
špetku mletého zázvoru a hřebíčku
špetku soli
olej na opečení klobásek
Postup:
Třešně zbavte stopek, opláchněte je studenou vodou, vypeckujte a nechte v míse.
V kastrolu rozpalte olej a za stálého míchání na něm zesklovaťte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijte červené víno, přidejte med, promíchejte a svařte asi na třetinu původního množství. Pak přidejte třešně, hořčici, pepř, zázvor, hřebíček a sůl, směs oslaďte (podle zralosti třešní), dobře promíchejte a dále duste pod pokličkou, dokud směs nezhoustne.
Mezitím klobásky stočte do kruhu, spíchněte je špejlí a opečte z obou stran na oleji. Přeložte je na plech a vložte ještě asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 130 °C. Dušené třešně rozdělte na talíře, přidejte opečené klobásky a podávejte s teplou dušenou čočkou.
Křehký koláč s třešněmi
Potřebujete:
250 g polohrubé mouky
100 g másla
2 žloutky
80 g moučkového cukru
0,5 dl mléka
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
1 lžičku kakaa
1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry
špetku mleté skořice, mletého kardamomu a mletého hřebíčku
špetku soli
máslo na vymazání formy
Na náplň:
600 g třešní
3 bílky
0,4 dl višňového likéru
3 lžíce cukru
1 lžíci maizeny
špetku soli
Postup:
Z mouky, rozmělněného másla, cukru, kakaa, pomerančové kůry, koření, žloutků, prášku do pečiva, mléka a špetky soli vypracujte tuhé těsto.
Rozválejte ho mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm a vyložte jím vymazanou koláčovou formu. Dno propíchejte vidličkou, posypejte vrstvou suchých luštěnin (čočky, hrachu…) a zapečte asi 10 minut při 190 °C. Pak troubu přepněte na spodní pečení, snižte teplotu na 165 °C a pečte ještě 8 minut.
Upečený korpus nechte zchladnout, odstraňte luštěniny, naplňte ho vypeckovanými třešněmi smíchanými s maizenou a likérem a pečte asi 25 minut při 170 °C. Pokud okraje začnou rychle tmavnout, zakryjte je alobalem. Mezitím z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Sníh opatrně rozetřete na upečený koláč, troubu přepněte na grilování a koláč ještě krátce zprudka zapečte.
Třená bublanina
Potřebujete:
1 kg třešní nebo višní
400 g hladké mouky
220 g krupicového cukru
200 g másla
asi 3 vejce (160 g)
2,5 dl mléka
1 sáček vanilinového cukru
12 g kypřicího prášku do pečiva
1 lžíci rumu
2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
špetku strouhané citronové kůry
moučkový cukr na obalení ovoce
máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně vetřete vlažné mléko rozmíchané s vejci, vanilinový cukr, rum a citronovou kůru.
Na závěr vmíchejte směs prosáté mouky, pudinkového a kypřicího prášku a znovu důkladně promíchejte. Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy nebo hlubšího plechu a poklaďte ho třešněmi nebo višněmi lehce promíchanými s moučkovým cukrem.
Vše vložte do trouby vyhřáté na 180 – 190 °C a bublaninu pečte asi 45 minut dozlatova.
Ledová třešňová polévka
Potřebujete:
1 l vody
500 g třešní
2,5 dl červeného vína
asi 4 lžíce smetany ke šlehání
3 lžíce cukru
2 lžičky škrobové moučky
citronovou šťávu
špetku soli
Postup:
Třešně omyjte, vypeckujte, vložte je i se šťávou, kterou pustily, do kastrolu, zalijte je vodou a červeným vínem a uvařte doměkka.
Pak třešně i s vodou a vínem rozmixujte, vmíchejte do nich škrobovou moučku rozmíchanou v trošce studené vody a ještě krátce povařte, dokud směs nezhoustne (polévka by ale měla stále zůstat tekutá, i po vychlazení).
Hotovou polévku přislaďte, lehce ji osolte a dochuťte citronovou šťávou. Na závěr do ní vmíchejte smetanu, aby byla jemnější. Před podáváním nechte polévku několik hodin dobře vychladit.