Masové válečky s rybízovým dipem
Potřebujete:
400 g mletého masa
100 g nastrouhaného sýru (např. Eidamu)
3 lžíce strouhanky
1 vejce
1 menší cibuli
0,5 dl bílého vína
olej na opečení
mleté nové koření
sůl
Rybízový dip:
150 g rybízové marmelády
1 dl červeného vína
1 malou jarní cibulku s natí
1 lžíci olivového oleje
špetku mletého chilli
špetku mletého zázvoru
mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
Nejdříve připravte rybízový dip. Očištěnou cibulku nakrájejte najemno, zalijte ji lžící oleje, osolte, opepřete, přidejte chilli a zázvor, promíchejte a nechte 5 minut odstát. Pak vmíchejte marmeládu a víno, vše rozmíchejte dohladka a nechte vychladit.
Mleté maso ochuťte novým kořením, přidejte oloupanou a jemně nakrájenou cibuli, nastrouhaný sýr, vejce a bílé víno, osolte a zahustěte strouhankou. Směs nechte asi 20 minut odležet a pak z ní oddělujte malé kousky, které v namočených rukou vytvarujte do válečků.
Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a zvolna je opečte ze všech stran dozlatova. Hotové válečky rozdělte na talíře, doplňte je miskou s vychlazeným rybízovým dipem, který ještě znovu rozmíchejte, a podávejte s hranolky nebo pečivem.