Sorbet z černého rybízu
Potřebujete:
500 g černého rybízu
90 g krupicového cukru
2 sáčky vanilinového cukru
4 lžíce medu
4 lžíce vodky
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci želatiny v prášku
kuličky černého rybízu na ozdobení
Postup přípravy:
Oba druhy cukru zalijte asi 2 dl vody a za stálého míchání povařte, až se cukr zcela rozpustí. Přidejte kuličky černého rybízu a krátce povařte. Rybízovou směs nechte zchladnout a pak ji lehce rozmixujte a ještě propasírujte přes síto.
Želatinu namočte do 4 lžic studené vody a nechte ji nabobtnat. Pak ji rozehřejte v mikrovlnné troubě zapnuté na nízký stupeň (nebo v misce ponořené do horké vodní lázně) a vmíchejte ji spolu s vodkou, medem a citronovou šťávou do propasírované rybízové hmoty.
Směs nalijte do vhodné nádoby, uložte v mrazničce a za občasného promíchání ji nechte zamrazit. Když ještě není hmota zcela zmrzlá, rozmixujte ji, znovu uložte v mrazničce a nechte nejméně 3 hodiny mrazit.
Před podáváním nechte sorbet lehce povolit, vykrojte z něj kuličky, upravte je na dezertní talířky, doplňte kuličkami rybízu a ihned podávejte.