RYBÍZOVÝ TÝDEN: troška alkoholu přece nemůže škodit

Vaření a recepty 26. července 2012

Kdy jindy se chladit zmrzlinovým sorbetem než v červenci? No, a protože je v něm vodka, může vás i zahřát, kdyby byla zima.

Sorbet z černého rybízu

Potřebujete:

500 g černého rybízu

90 g krupicového cukru

2 sáčky vanilinového cukru

4 lžíce medu

4 lžíce vodky

2 lžíce citronové šťávy

1 lžíci želatiny v prášku

kuličky černého rybízu na ozdobení

Postup přípravy:

  1. Oba druhy cukru zalijte asi 2 dl vody a za stálého míchání povařte, až se cukr zcela rozpustí. Přidejte kuličky černého rybízu a krátce povařte. Rybízovou směs nechte zchladnout a pak ji lehce rozmixujte a ještě propasírujte přes síto.

  2. Želatinu namočte do 4 lžic studené vody a nechte ji nabobtnat. Pak ji rozehřejte v mikrovlnné troubě zapnuté na nízký stupeň (nebo v misce ponořené do horké vodní lázně) a vmíchejte ji spolu s vodkou, medem a citronovou šťávou do propasírované rybízové hmoty.

  3. Směs nalijte do vhodné nádoby, uložte v mrazničce a za občasného promíchání ji nechte zamrazit. Když ještě není hmota zcela zmrzlá, rozmixujte ji, znovu uložte v mrazničce a nechte nejméně 3 hodiny mrazit.

  4. Před podáváním nechte sorbet lehce povolit, vykrojte z něj kuličky, upravte je na dezertní talířky, doplňte kuličkami rybízu a ihned podávejte.