RYBÍZOVÝ TÝDEN: něco pro kreativce a mlsné rodinky

Vaření a recepty 29. července 2012

O co, že jste tohle ještě nejedli? Nejvyšší čas vyzkoušet úplně nový dezert, třeba když čekáte k obědu tchyni.

Rybízové dortíky z toastového chleba

Potřebujete:

700 g rybízu (nejlépe směsi různých barev)

15 plátků toastového chleba

60 g cukru

1/3 lžičky želatiny v prášku

trochu griotky (nemusí být)

vanilkovou zmrzlinu na doplnění

Postup přípravy:

  1. Kuličky rybízu nasypejte do kastrůlku, zasypejte je cukrem a za stálého míchání je krátce povařte. Ovoce se ale nesmí rozvařit, musí jen pustit šťávu. Pak rybízovou směs přeceďte přes sítko a šťávu zachyťte. Želatinu nechte nabobtnat v malém množství studené vody, vmíchejte ji do ještě teplé rybízové šťávy a případně ještě dochuťte trochou griotky.

  2. Pět vhodných misek vytřete tukem. Z plátků toastového chleba okrájejte kůrky a z pěti vykrojte kolečka o stejném průměru, jako je průměr horní části misek. Ostatní plátky nakrájejte na široké proužky, namočte je do rybízové šťávy a vyložte jimi vymazané misky (proužky klaďte trochu přes sebe, aby vytvořily souvislou vrstvu). Misky naplňte asi polovinou rybízu, přidejte další vrstvu namočených proužků chleba, zakryjte ji zbylým rybízem a vše zakryjte toastovými kolečky, která jste také namočili do rybízové šťávy. Vše zakryjte fólií, lehce zatižte a uložte do druhého dne v chladu.

  3. Před podáváním misky krátce zčásti ponořte do horké vody, dortíky vyklopte na talířky a podávejte s kuličkami vanilkové zmrzliny a přelité zbylým rybízovým sirupem.