Košíčky s lesními jahodami
Potřebujete:
300 g lesních jahod
250 g hladké mouky
150 g másla
150 g cukru
špetku soli
hladkou mouku na vál
tuk na vymazání formiček
Postup:
Máslo nakrájejte na kousky a nechte změknout v míse. Pak k němu přidejte prosátou hladkou mouku, 50 g cukru a špetku soli, přilijte asi 5 lžic vody a vypracujte hladké těsto, které zabalíte do fólie a necháte asi hodinu odpočinout v chladu.
Lesní jahody očistěte a promíchejte v misce se zbylým cukrem. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát a formičkou z něj vykrojte kolečka o značně větším průměru, než je průměr formiček na košíčky.
Kolečka vložte do vymazaných formiček na košíčky a naplňte je směsí jahod s cukrem. Okraje těsta nepravidelně přehněte do středu, košíčky vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a upečte je dozlatova. Upečené košíčky můžete před podáváním ozdobit zakysanou smetanou nebo vanilkovým krémem.