Vločkový koláč s ostružinami
Potřebujete:
150 g ovesných nebo pšeničných vloček
160 g hnědého cukru
120 g polohrubé mouky
120 g rozpuštěného másla
1 rozmixovaný banán
1 lžíci mleté skořice
1/2 lžičky jedlé sody
špetku soli
Náplň:
500 g ostružin
2 lžíce cukru
2 lžíce červeného vína nebo vody
1 lžíci citronové šťávy
Postup přípravy:
V míse smíchejte vločky s moukou, hnědým cukrem, sodou, špetkou soli a mletou skořicí. Přilijte rozpuštěné zchladlé máslo, přidejte rozmixovaný banán a dobře promíchejte. Vypracujte hladké těsto, které necháte asi 15 minut odležet.
Očištěné ostružiny nasypejte do kastrůlku, přidejte k nim víno nebo vodu, cukr a citronovou šťávu a za občasného promíchání vše poduste. Když směs začne houstnout, stáhněte ji z ohně a nechte lehce zchladnout.
Dvě třetiny připraveného těsta rozetřete na plech vyložený papírem na pečení, vložte ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 20 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Pak ho potřete podušenými ostružinami, rozdělte na ně zbylé těsto a koláč pečte ještě dalších asi 20 minut. Hotový koláč nechte trochu prochladnout a před podáváním ho nakrájejte na čtverečky.