BROSKVOVÝ TÝDEN: vzpomínka na italskou dovolenou

Vaření a recepty 16. srpna 2012

Nejoblíbenější pizza je margherita, to vědí všichni. Nicméně aspoň někdy se může zkusit něco jiného, taky dobrého.

Broskvová pizza

Potřebujete:

400 g hladké mouky

asi 2,5 dl vlažné vody

40 g droždí

3 lžíce oleje

špetku soli

hladkou mouku na vál

Náplň:

1 velkou sklenici broskvového kompotu nebo hodně zralé broskve

100 - 150 g tenkých plátků parmské šunky

mletý bílý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Do mísy nasypejte hladkou mouku se špetkou soli a rozdrobte do ní droždí. Přilijte vlažnou vodu a olej a dobře promíchejte. Těsto ještě prohněťte na pomoučeném válu, až je hladké a jemné, vložte ho zpět do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

  2. Pak těsto rozdělte na 4 díly a každý díl na vymazaném plechu dlaní ruky roztlačte do kruhu o velikosti talíře.

  3. Kompotované broskve nechte dobře odkapat, nakrájejte je na plátky a rozložte do kruhu na připravená kola z těsta. Každou pizzu pak poklaďte plátky parmské šunky, lehce ji okořeňte bílým pepřem a velmi opatrně osolte (pozor, parmská šunka je slaná). Pizzy vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut dozlatova.