Švestky s uzeným
Potřebujete:
500 g vařené uzené krkovice
300 g zralých švestek
300 g cibule
100 g švestkových povidel
2 dl slivovice
2 dl masového vývaru
1 dl medu
1 stroužek česneku
1/2 kávové lžičky čerstvě mletého pepře
sůl
Postup přípravy:
Uzené maso nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Na dno pekáčku naskládejte oloupanou cibuli nakrájenou na měsíčky, poklaďte ji plátky uzeného masa a přidejte vrstvu vypeckovaných a rozpůlených švestek.
V misce smíchejte slivovici, med, švestková povidla, prolisovaný česnek a vývar, směs osolte, opepřete a rozmíchejte dohladka.
Nalijte ji na maso se švestkami, pekáček zakryjte, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Pak pekáček odkryjte a dopečte ještě 10 minut, až se na povrchu masových plátků utvoří hezká kůrčička. Maso se švestkami rozdělte na talíře a podávejte s bramborovou kaší nebo bílým pečivem.