Švestkový koláč s mákem
Potřebujete:
1,5 kg švestek
400 g hladké mouky
2,5 dl mléka
100 g tuku na pečení
80 g krupicového cukru
2 žloutky
40 g droždí
1 sáček vanilinového cukru
špetku soli
hladkou mouku na vál
tuk na vymazání forem
3 lžíce nesoleného sádla na pokapání
Náplň:
1,5 kg švestek
200 g mletého máku
asi 150 g krupicového cukru
2 dl mléka (nebo podle potřeby i více)
špetku mleté skořice
Postup přípravy:
Droždí a špetku cukru rozmíchejte v menší části vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte se zbylým krupicovým a vanilinovým cukrem a špetkou soli, přilijte žloutky rozkvedlané ve zbylém mléce, vzešlý kvásek a rozpuštěný vychladlý tuk a vypracujte hladké vláčné těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím připravte nádivku. Mléko oslaďte a přiveďte k varu. Přisypejte mák, za stálého míchání povařte asi 5 minut, až vznikne hustá kaše (pokud je příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka), kterou ochutíte skořicí a necháte trochu zchladnout.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na dva pláty, opatrně je přeneste do vymazaných forem a rukou namočenou ve vodě těsto rozprostřete až k okrajům. Těsto poklaďte rozpůlenými vypeckovanými švestkami a pomocí cukrářského sáčku mezi ně nastříkejte v proužcích připravenou makovou náplň. Koláče pokapejte rozehřátým sádlem, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a upečte dozlatova.