Palačinky s malinovou pěnou
Potřebujete:
5 dl mléka
asi 200 g hladké mouky
2 vejce
špetku soli
olej na pečení
moučkový cukr na posypání
lístky máty nebo meduňky na ozdobení
Náplň:
500 g čerstvých malin
4 bílky
4 lžíce cukru
špetku soli
Postup přípravy:
Do mísy nasypejte mouku, přilijte polovinu mléka a dobře rozšlehejte. Přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a špetku soli a dobře rozšlehejte, až vznikne hladké těsto, které nechte 10 minut odstát při pokojové teplotě.
Rozehřejte pánev, lehce potřete olejem a nalijte na ni naběračku těsta. Když okraje palačinky začnou zlátnout, palačinku otočte a opečte i z druhé strany. Stejným způsobem připravte ze zbylého těsta dalších 7 - 9 palačinek.
Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Postupně přisypejte cukr a ušlehejte dotuha. Maliny opláchněte a nechte dobře odkapat. Dvě třetiny malin rozmačkejte a polovinu jich vmíchejte do sněhu. Naplňte ho do cukrářského sáčku s širokou hladkou trubičkou a nastříkejte na palačinky. Stočte je a naskládejte na talíře. Rozdělte na ně zbylé rozmačkané i celé maliny a na závěr palačinky pocukrujte, případně ozdobte lístky máty či meduňky.