Zelené fazolky s jablky
Potřebujete:
300 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
300 g kyselejších šťavnatých jablek
100 g slaniny
1 menší cibuli
1,5 dl vývaru (masového nebo zeleninového)
1 lžíci hladké mouky
bobkový list
sůl
Postup přípravy:
Fazolky očistěte, odřízněte z nich konce, spařte je vroucí vodou (mražené nemusíte) a ihned propláchněte studenou vodou (díky tomu si zachovají hezky zelenou barvu). Pak je nasypejte do hrnce s vodou a krátce uvařte doměkka (asi 3 minuty). Měkké fazolky slijte a osolte.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na plátky a promíchejte s fazolkami.
Na pánvi rozškvařte slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte oloupanou drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji nechte zesklovatět. Přisypejte mouku a za stálého míchání připravte světlou cibulovou jíšku. Zalijte ji studeným vývarem, rozmíchejte a krátce povařte.
Do této omáčky přidejte fazolky s jablky, promíchejte a krátce prohřejte. Na závěr vše dochuťte solí a pepřem a podávejte s bílým chlebem nebo vařenými brambory.