Knedlíky s hroznovým vínem
Potřebujete:
500 g vařených oloupaných brambor
500 g větších kuliček modrého hroznového vína
120 g mletého máku
80 g rozpuštěného másla
70 g hladké mouky
50 g bramborového škrobu
1 vejce
špetku soli
moučkový cukr na dochucení
lístky máty nebo meduňky na ozdobu
Postup přípravy:
Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte vejce, sůl, zasypte moukou a jen zlehka promíchejte vidličkou. Kuličky vína opláchněte a osušte. Z těsta odebírejte kousky o velikosti ořechu, poprašte je moukou, rozmáčkněte na placičku a zabalte do ní kuličku vína.
Knedlík vložte do malé hlubší misky se škrobem a opatrným krouživým pohybem v ní knedlík lehce zakulaťte. Knedlíky pokládejte na prkénko a pokračujte, dokud nemáte všechny knedlíky hotové.
Knedlíky vařte asi 6 minut v osolené vodě, vybírejte je děrovanou podběračkou. Když lehce zchladnou, obalte je v máku. Knedlíky rozdělte na talíře, pocukrujte a přelijte máslem.