Pečená plněná rajčata
Potřebujete:
8 rajčat
200 g nastrouhaného tvrdého sýru (např. Eidamu)
3 žloutky
1 dl smetany
50 g rostlinného tuku nebo másla
2 lžíce strouhanky
mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
Rajčata omyjte, osušte a každé rozkrojte ostrým nožem na dvě poloviny. Měkké vnitřky rajčat vydlabejte opatrně lžičkou tak, abyste neporušila dužninu na okraji. Vydlabanou dužninu prolisujte přes síto (tím ji zbavíte semínek) a uschovejte.
Nastrouhaný sýr nasypte do misky, přidejte žloutky a smetanu, směs osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Sýrovou směsí naplňte vydlabané půlky rajčat a vložte je naplněnou stranou nahoru do pekáčku nebo zapékací mísy.
Rajčata podlijte prolisovanou dužninou, každé posypte na povrchu strouhankou a pokapejte rozehřátým tukem nebo máslem. Vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte, dokud povrch nezezlátne. Upečená rajčata rozdělte na talíře a podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem a salátem z čerstvé zeleniny.