RAJČATOVÝ TÝDEN: Vánoce, Vánoce přicházejí

Vaření a recepty 6. září 2012

Ne, nezbláznili jsme se. Jen že i při večeři se dá užít legrace. Buď si rajčatový stromek dáte teď, nebo v prosinci. Ale to už nejsou rajčata nic moc.

Barevný salát

Potřebujete pro 4 porce:

4 stonky keříčkových rajčat

20 kousků mozzarelly – třešinek

4 plátky šunky

100 g černých oliv bez pecky

100 g lístků rukoly

Zálivka:

4 lžíce olivového oleje

1 lžíci medu

1 lžíci pomerančové šťávy

1 lžičku citronové šťávy

1/2 lžičky čerstvě drceného pepře

sůl

Postup přípravy:

  1. Lístky rukoly a stonky s rajčaty omyjte a nechte odkapat. Připravte si čtyři talíře, na každý položte jeden stonek s rajčaty jako kmen stromku a z lístků rukoly na něm vytvořte větvičky.

  2. Plátky šunky stočte do ruliček, nakrájejte je na špalíčky, rozložte k rajčatům a přidejte také kuličky mozzarelly a rozpůlené olivy. Tím vytvoříte na stromečku “kouličky”.

  3. V misce vyšlehejte olej s medem a pomerančovou a citronovou šťávou, přidejte pepř, zálivku osolte a podávejte v misce zvlášť, aby si mohl každý svou porci salátu přelít podle chuti.