TÝDEN S KRABIČKOVOU DIETOU: v sobotu se hodí sekaná s bramborem

Vaření a recepty 12. ledna 2013

Že vám sekaná k víkendovému obědu nesedí? Tak to jste ještě neochutnali tu naši, krabičkovou.

Snídaně: Bílý jogurt s hruškovým pyré a ovesnými vločkami

Potřebujete:

150 ml bílého jogurtu (do 3 %)

60 g čerstvých hrušek

40 g ovesných vloček

cukr

Postup přípravy:

Na pánvi nechte roztavit cukr, přidejte na malé kostičky nakrájené hrušky, krátce poduste a rozmixujte na pyré. Do bílého jogurtu přimíchejte hruškové pyré a ovesné vločky.

Svačina: Tvarohový krém s vanilkou a jahodami

Potřebujete:

40 g tvarohu

10 g smetany

½ vanilky

pistáciové oříšky

100 g čerstvých jahod

Postup přípravy:

Vanilkový lusk povařte krátce ve vodě, vyjměte, rozpulte a vyjměte semínka. Přidejte je do tvarohu, přilijte smetanu, oslaďte a vložte sekané pistácie. Vymíchejte na hladký krém. Zdobte nakrájenými jahodami.

Oběd: Krůtí sekaná s mačkanými bramborami a okurkovým salátem

Potřebujete:

120 g krůtího masa

bílý chléb

šalotku

sůl

pepř

čerstvou majoránku

140 g brambor

malou lžičku másla

jarní cibulku

150 g okurek

cukr

olivový olej

vinný ocet

Postup přípravy:

  1. Krůtí maso umelte na jemno, přidejte namočenou střídku bílého chleba, sekanou šalotku a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a čerstvou majoránkou. Vytvarujte váleček, potřete jej vodou a pečte v troubě při 170 °C cca 25 minut.

  2. Vařené brambory rozmačkejte, přidejte máslo, jarní cibulku a ochuťte solí.

  3. Okurku nastrouhejte na širší nudličky, přidejte sůl, cukr, ocet a pár kapek olivového oleje.

Svačina: Jarní salát se zastřeným vejcem

Potřebujete:

100 g čerstvé zeleniny – rajčata, okurky, papriku

polníček

rukolu

olivový olej

balsamikový ocet

sůl

1 vejce

lihový ocet

Postup přípravy:

Zeleninu nakrájejte na větší kostky, osolte, přidejte olej a balsamiko a promíchejte. Navrch ozdobte rukolou a polníčkem. Do 3 dcl vody přidejte cca 4 cl octa, osolte a přiveďte k varu. Metlou vytvořte vír a do roztočeného víru klepněte celé vejce. Během vteřiny se zatáhne a bílek obalí žloutek. Stáhněte plamen a pomalu vařte 4 minuty. Vejce položte na salát.

Večeře: Jehněčí hřbet na šafránu s glazírovanou karotkou a chřestem

Potřebujete:

100 g jehněčího hřbetu bez kosti

olivový olej

sůl

pepř

tymián

šalotku

0,1 g šafránu

4 cl bílého vína

4 cl smetany

100 g mrkve

100 g zeleného chřestu

špetku cukru

Postup přípravy:

  1. Jehněčí maso osolte, opepřete, provoňte čerstvým tymiánem a pečte na olivovém oleji dorůžova. Do pánve vložte nakrájenou šalotku, zalijte vínem a svařte. Zalijte smetanou, přidejte šafrán a prohřejte.

  2. Mrkev a chřest nakrájejte na menší kousky a spařte ve vroucí vodě. Pak zeleninu zchlaďte, orestujte na olivovém oleji se špetkou cukru a osolte.

Kniha Vaše krabičková dieta – Připravte si doma sami je dílem odborníků ze serveru Dietavkrabicce.cz. Obsahuje 150 odborně sestavených a detailně popsaných receptů na jídla, vhodná pro krabičkovou dietu, fotografie těchto jídel a zkušenosti slavných, kteří již krabičkovou dietu vyzkoušeli. Součástí knihy je i vysvětlení principu krabičkové diety od výživového specialisty Mgr. Tomáše Lavického. Knihu vydalo nakladatelství Brána. www.dietavkrabicce.cz