TÝDEN DOBRÉHO JÍDLA A VÍNA: začínáme lehkým kuřecím masem

Vaření a recepty 14. ledna 2013

Pokud dokážete vybrat k jídlu to správné víno, znásobíte chuť pokrmu a o to víc si na něm pošmáknete.

Kuřecí steak s cukrovým hráškem a zeleninou

Potřebujete:

4 kuřecí prsní řízky

200 g cukrového hrášku

200 g rajčatové omáčky

3-4 lžíce olivového oleje

2 lžíce kuřecí marinády

2 barevné papriky

1 lžičku nastrouhaného zázvorového kořene

1 stroužek česneku

1 mrkev

1 pórek

sůl

drcený pepř

Postup přípravy:

  1. Očištěné kuřecí maso přelijte marinádou, do které jste vmíchali zázvor a utřený česnek. V uzavřené nádobě v chladu nechte 2 hodiny marinovat. Potom steaky posypte drceným pepřem a zprudka opečte z obou stran na 2 lžících oleje. Opečené maso dejte na plech, potřete trochou oleje a dopečte ho v troubě.

  2. Na zbylém oleji opečte na nudličky nakrájené papriky, plátky mrkve a na kolečka nakrájený pórek. Hrášek duste v páře přibližně 6 minut, aby zůstal křupavý. Do rajčatové omáčky přimíchejte trochu sójové omáčky, ohřejte ji a dochuťte solí a pepřem.

  3. Na nahřáté talíře rozdělte opečenou zeleninu, hrášek, maso a přelijte omáčkou. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory.

Jaké víno vybrat k drůbežímu masu doporučuje Petr Hubený, category manager vín společnosti Ahold:

„K lehkému drůbežímu masu podáváme bílé víno jako je například Müller Thurgau (např. pozdní sběr z řady Herbarium Moravicum Zámeckého vinařství Bzenec), husu, kachnu či krocana už můžeme doplnit plnějším vyzrálým červeným (třeba Svatovavřinecké archivní z Vinných sklepů Valtice či André barrique z vinařství Ludwig Bořetice.“