TÝDEN DOBRÉHO JÍDLA A VÍNA: dary moře k nezaplacení

Vaření a recepty 20. ledna 2013

Že vám mořské potvory neučarovaly? A víte vy vůbec, jak jsou dobré? Zkuste ochutnat třeba těstoviny s krevetami a mušlemi, uvidíte, co to s vašimi chuťovými pohárky provede.

Těstoviny s dary moře

Potřebujete:

500 g čerstvých těstovin

500 g směsi darů moře (čerstvých nebo mražených)

200 g cibule šalotky

2 dl suchého bílého vína

150 g olivového oleje

1 dl smetany ke šlehání

1 lžíci nasekaných bylinek

2 stroužky česneku

mletý bílý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. V kastrolu rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm oloupané, jemně nakrájené šalotky a prolisovaný česnek. Přilijte víno a zprudka ho svařte na polovinu. Pak přidejte dary moře (postupně, podle složení směsi, nejdříve chobotničky a sépie, které mají tvrdší maso, zcela na závěr slávky či jiné mušle).

  2. Kastrol zakryjte poklicí a směs dusíme asi 2 minuty. Pak ji osolte, opepřete, přidejte nasekané bylinky, ještě minutu poduste a hotovou směs znovu dochuťte (musí být výraznější).

  3. Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody al dente (tvrdší na skus), slijte je a promíchejte s připravenou směsí a našlehanou smetanou. Podávejte ihned.

Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“

„Korýši (krevety, humři a krabi) jsou sladší a chuťově výraznější než ostatní dary moře, takže snesou i mohutnější vína. Klasickou dvojici s nimi – zejména pokud si je namáčíte do máslového dipu – tvoří Chardonnay. Krevety bez másla doprovoďte burgundským nebo lehkým viognierem.“