Těstoviny s dary moře
Potřebujete:
500 g čerstvých těstovin
500 g směsi darů moře (čerstvých nebo mražených)
200 g cibule šalotky
2 dl suchého bílého vína
150 g olivového oleje
1 dl smetany ke šlehání
1 lžíci nasekaných bylinek
2 stroužky česneku
mletý bílý pepř
sůl
Postup přípravy:
V kastrolu rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm oloupané, jemně nakrájené šalotky a prolisovaný česnek. Přilijte víno a zprudka ho svařte na polovinu. Pak přidejte dary moře (postupně, podle složení směsi, nejdříve chobotničky a sépie, které mají tvrdší maso, zcela na závěr slávky či jiné mušle).
Kastrol zakryjte poklicí a směs dusíme asi 2 minuty. Pak ji osolte, opepřete, přidejte nasekané bylinky, ještě minutu poduste a hotovou směs znovu dochuťte (musí být výraznější).
Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody al dente (tvrdší na skus), slijte je a promíchejte s připravenou směsí a našlehanou smetanou. Podávejte ihned.
Wes Marshall, autor knihy „Co by měl vědět správný milovník vín“
„Korýši (krevety, humři a krabi) jsou sladší a chuťově výraznější než ostatní dary moře, takže snesou i mohutnější vína. Klasickou dvojici s nimi – zejména pokud si je namáčíte do máslového dipu – tvoří Chardonnay. Krevety bez másla doprovoďte burgundským nebo lehkým viognierem.“