Páj ze sladkých brambor
Potřebujete:
Na náplň:
500 g vařených prolisovaných brambor
250 g cukru
1,25 dl podmáslí
2 vejce
2 lžíce změklého másla
1 lžíci mouky
1 lžičku skořice
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky jedlé sody
Na těsto:
100 g hladké mouky
50 g másla
35 g cukru
1 žloutek
špetku soli
máslo na vymazání formy
suché luštěniny na zatížení
Na přeliv:
100 g vařené mrkve
0,8 dl pomerančové šťávy
2 lžíce pomerančové marmelády
1 lžíci cukru
1 lžičku bramborového škrobu
0,5 dl vody
Postup přípravy:
V míse zpracujte prosátou mouku, změklé máslo, žloutek, cukr a sůl na tužší těsto a nechte v chladu 30 minut odpočinout. Troubu nastavte na 210 °C. Smíchejte podmáslí s vejcem, cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Přidejte prolisované brambory, mouku, špetku soli a sodu.
Těsto vyválejte na plát silný 2 mm. Formu vytřete máslem, vyložte plátem těsta a propíchejte vidličkou. Dno zakryjte alobalem, zasypte vrstvou suchých luštěnin a pečte 12 minut. Korpus naplňte bramborovou směsí a pečte při 175 °C 50 minut, dokud střed není dostatečně tuhý.
Hotový koláč nechte vychladnout. Rozmixujte suroviny na přeliv, směs nalijte do kastrůlku, přiveďte k varu a zahustěte bramborovým škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Hotový páj přelijte a nechte tuhnout alespoň dvě hodiny v chladu.