ZELENINOVÝ TÝDEN: dáte si páj ze sladkých brambor?

Vaření a recepty 28. ledna 2013

O tom, že je čerstvá zelenina zdravá, pochybuje málokdo. Ale že je taky chutná i po tepelné úpravě, o tom se musí přesvědčit každý sám.

Páj ze sladkých brambor

Potřebujete:

Na náplň:

500 g vařených prolisovaných brambor

250 g cukru

1,25 dl podmáslí

2 vejce

2 lžíce změklého másla

1 lžíci mouky

1 lžičku skořice

1/2 lžičky soli

1/4 lžičky jedlé sody

Na těsto:

100 g hladké mouky

50 g másla

35 g cukru

1 žloutek

špetku soli

máslo na vymazání formy

suché luštěniny na zatížení

Na přeliv:

100 g vařené mrkve

0,8 dl pomerančové šťávy

2 lžíce pomerančové marmelády

1 lžíci cukru

1 lžičku bramborového škrobu

0,5 dl vody

Postup přípravy:

  1. V míse zpracujte prosátou mouku, změklé máslo, žloutek, cukr a sůl na tužší těsto a nechte v chladu 30 minut odpočinout. Troubu nastavte na 210 °C. Smíchejte podmáslí s vejcem, cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Přidejte prolisované brambory, mouku, špetku soli a sodu.

  2. Těsto vyválejte na plát silný 2 mm. Formu vytřete máslem, vyložte plátem těsta a propíchejte vidličkou. Dno zakryjte alobalem, zasypte vrstvou suchých luštěnin a pečte 12 minut. Korpus naplňte bramborovou směsí a pečte při 175 °C 50 minut, dokud střed není dostatečně tuhý.

  3. Hotový koláč nechte vychladnout. Rozmixujte suroviny na přeliv, směs nalijte do kastrůlku, přiveďte k varu a zahustěte bramborovým škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Hotový páj přelijte a nechte tuhnout alespoň dvě hodiny v chladu.