TÝDEN S KRABIČKOVOU DIETOU: k večeři si dejte rybu

Vaření a recepty 7. ledna 2013

Vánoce s vaší figurou pěkně zacvičily? Pak je čas na krabičkovou dietu. A můžete si ji připravit doma, klidně pro celou rodinu.

Snídaně: Křupavý chlebíček se šunkovou pěnou

Potřebujete:

30 g šunky

10 g másla

20 g žervé

sůl

50 g knäckebrotu

Postup přípravy:

Šunku umelte na jemném strojku, přidejte máslo, žervé, sůl a vyšlehejte. Hotovou pěnu mažte na knäckebrot.

Svačina: Šlehané podmáslí s banánem

Potřebujete:

200 g šlehaného podmáslí

50 g banánu

Postup přípravy:

Banán nakrájejte na větší kousky a smíchejte s vyšlehaným podmáslím.

Oběd: Řecká musaka s hovězím masem a cuketou

Potřebujete:

100 g hovězího zadního

olivový olej

šalotku

sůl

pepř

stroužek česneku

listovou petrželku

30 g rajčat

2 dcl mléka

10 g hladké mouky

10 g másla

1 žloutek

100 g cukety

Postup přípravy:

  1. Na olivovém oleji orestujte šalotku, přidejte mleté maso, sekaný česnek a petrželku, okořeňte a přidejte na kostky nakrájené rajče. Z másla a mouky si připravte světlou jíšku, tu zalijte mlékem a dobře provařte. Ochuťte solí a do vlažného krémového bešamelu přidejte jeden žloutek.

  2. Cuketu nakrájejte na širší plátky a opečte na olivovém oleji. Dejte na dno zapékací misky, přidejte masovou směs a na závěr zalijte bešamelem se žloutkem. Pečte v troubě na 160 °C cca 40 minut.

Svačina: Jogurtovo-tvarohový krém s broskvemi

Potřebujete:

50 g bílého jogurtu (do 3 %)

50 g tvarohu

50 g broskví

Postup přípravy:

Jogurt smíchejte s vyšlehaným tvarohem a ozdobte broskvemi.

Večeře: Filety z pražmy královské na řecký způsob s rozmarýnovými bramborami

Potřebujete:

100 g filetů pražmy

mořskou sůl

olivový olej

čerstvé oregano

20 g šalotky

stroužek česneku

40 g rajčat

30 g černých oliv

citron

červené víno

100 g brambor

máslo

čerstvý rozmarýn

Postup přípravy:

  1. Do rozpuštěného másla vložte sekaný čerstvý rozmarýn, přidejte vařené brambory a prohřejte.

  2. Filety pražmy očistěte, potřete olivovým olejem a opečte, nejprve na kůži. Poté vyjměte a do pánve vložte nakrájenou cibuli s česnekem na plátky. Krátce orestujte a přidejte ostatní ingredience. Ochuťte, podlijte kapkou červeného vína a přidejte lístky čerstvého oregana.

Kniha Vaše krabičková dieta – Připravte si doma sami je dílem odborníků ze serveru Dietavkrabicce.cz. Obsahuje 150 odborně sestavených a detailně popsaných receptů na jídla, vhodná pro krabičkovou dietu, fotografie těchto jídel a zkušenosti slavných, kteří již krabičkovou dietu vyzkoušeli. Součástí knihy je i vysvětlení principu krabičkové diety od výživového specialisty Mgr. Tomáše Lavického. Knihu vydalo nakladatelství Brána. www.dietavkrabicce.cz