ZELENINOVÝ TÝDEN: polévka je grunt!

Vaření a recepty 1. února 2013

Jestli teplou zeleninu pro zapřisáhlé odpůrce, pak jedině v polévce. Tak směle do toho...

Mrkvová polévka se zázvorem

Potřebujete:

500 g mrkve

1 l zeleninového vývaru

1 brambor

1 cibuli

2 stroužky česneku

2 cm zázvorového kořene

špetku chilli koření

1 citron

olivový olej

1 lžičku kořenicí směsi garam masala

sůl

pepř

zelenou petrželkovou nebo koriandrovou nať

Postup přípravy:

  1. Mrkev, cibuli a brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Do vroucího vývaru vhoďte pokrájenou zeleninu a trochu osolte. Přiklopte poklicí a při mírné teplotě vařte asi 20 minut.

  2. Zázvor oloupejte a nastrouhejte, z citronu vymačkejte šťávu. Na pánvičku nalijte 2 lžíce olivového oleje, až se rozehřeje, přidejte zázvor, chilli, koření a necelou minutu opékejte. Potom přidejte citronovou šťávu a 5 minut povařte. Vlijte ještě lžíci oleje a míchejte do zhoustnutí.

  3. Směs vlijte do polévky, když je zelenina měkká, a vše rozmixujte na hladké pyré. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a porce ozdobte zelenou natí.