TÝDEN AROMATICKÝCH JÍDEL: tři druhy sýrů a čerstvé hrušky

Vaření a recepty 10. února 2013

Studená variace aromatických sýrů s plátky hrušek mile překvapí každou návštěvu. Je to originální dobrota vyšperkované chuti.

Sýrová terinka s hruškami

Potřebujete:

4 tvrdší hrušky

200 g gorgonzoly

150 g lučiny

100 g nivy

50 g změklého másla

1 hrst vlašských jader

2 lžíce smetany ke šlehání

mletý pepř

Postup přípravy:

  1. Gorgonzolu nakrájejte na kousky a v misce je rozmačkejte vidličkou. Přidejte nastrouhanou nivu a smetanu, lučinu a ušlehejte do hladkého krému. Vmíchejte do něj vyšlehané máslo a okořeňte.

  2. Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny, vykrojte jádřince a nakrájejte je na 7 mm silné plátky. Formu vyložte potravinovou fólií, na dno rozetřete trochu sýrové hmoty, na ni položte plátky hrušek, opět potřete sýrovou hmotou a posypte na jemno nasekanými ořechy. Takto pokračujte, dokud nezpracujete všechny suroviny. Nechte v chladu odležet, rozkrájejte a podávejte.